Парцела на којој је планирана градња школе / Дан
18/05/2022 u 07:58 h
Andrijana Dabanović, Milica VuјisićAndrijana Dabanović, Milica Vuјisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Мјештани Карабушког поља: Владе се смјењују, а умјесто школе само ледина

Нека нам кажу истину да ли ће градити школу или ће то бити само још једна изборна кампања с циљем да се додворе мјештанима, каже Хидајет Калач, а Илхан Шкријељ истиче да у ову школу не би ишла само дјеца из њиховог насеља већ и из Миљеша, Кућа Ракића и Шипчаника

Од 2008. године мјештани Карабушког поља чекају да ово насеље добије основну школи. Међутим, власт се мијењала како на државном тако и на локалном нивоу, али више од обећања нијесу добили. Општина Тузи је буџетом за ову годину опредијелила 100.000 еура за откуп плаца, али то, како кажу мјештани, неће бити довољно.

Они планирају да се поново обрате новом министру просвјете како би знали чему да се надају. Ако не успију, истичу да ће помоћ потражити и од дијаспоре. Хидајет Калач, мјештанин каже да је 2008. године на захтјев житеља покренута идеја за изградњу школе.

image

Хидајет Калач

Дан

– Тада смо направили економску оправданост формирања школе и доставили Министарству просвјета који су одговорили позитивно. Обавили смо на десетине разговора са функциинерима како из локалне самоуправе тако и са нивоа државне власти. Имали смо низ обећања, али од свих тих обећања данас имамо ледину исту какву смо имали 2008. године. Прво су нас упућивали да овај простор мора бити детаљно урбанистички уређен и он је 2016. године добио правну верификацију. На том простору је предвиђена изградња школе на неких 5.200 квадрата. Било је активности и око откуша земље. До прије годину ипо дана то питање смо рјешавали са Дамиром Шеховићем, тадашњим министром просвјете и наишли на разумијевање. Убрзо је смијењена власт. Претходна власт је оставила то питање као актуелно али по њемју није радила. Међутим, у четврогодишњем програму Владе градња школе постоји – рекао је Калач.

”Нажалост данас се не улаже у образовање, много више се улаже у дипломе, каже Аднан Пепић

Калач истиче да од нове власти очекују само истину.

– Нека нам кажу истину да ли ће радити на томе или ће бити још једна изборна кампања са циљем да се додворе мјештанима насеља. Не бих волио да доживимо судбину пређешњих политичких обећња, него да се прионе на реализацију. Питање парцеле мора да ријеши Општина, а имамо обећања од Ника Ђељошаја, предсједника Општине. Уколико се то питање куповине плаца ријеши надамо се да ћемо бар ове године започети иницијативу за градњу – навео је Калач.

Предсједник МЗ Карабушко поље Илхан Шкријељ истиче да имају преко 400 ђака који у школу иду у Тузи или Подгорицу, те да организован превоз немају.

image

Илхан Шкријељ

Дан

– Држава није обезбиједила комби превоз који ће дјецу возити до школе, већ превоз плаћају родитељи. Тим поводом обраћао сам се прошле године Министарству просвјете, али на разумијевање нијесам наишао. То питање треба ријешити до изградње школе. Градња школског објекта интезивирала се 2019. године и мислим да је тад у буџету Владе Душка Марковића био одвојен новац за школу, али то је пропало у прошлој Влади сад смо интензивирали процес. Били смо код Ђељошаја на разговор и за ову годину Општина је одвојила 100.000 еура за куповину плац. По мојој процјени плац кошта 300.000 еура. Апелујем на надлежне да обезбиједе средства за плац, а ако не, ми ћемо сами преко дијаспоре да апелујемо да откупимо плац – каже Шкријељ.

Он је позвао нову Владу, посебно Министарство просвјете да мало више пажње посвете мјештанима Карабушког поља.

– Обратићемо се новом министру просвјете, али прво ми треба преко МЗ да се обратимо општини, па онда министарству. Борићемо се до задњег да нам дјеца добију школи. У ову школу не би ишла само дјеца из нашег насеља, већ и из Миљеша, Кућа Ракића и Шипчаника – истиче Шкријељ.

Мјештанин и одборник БС-а СО Тузи Аднан Пепић истиче да његова странка од почетка пдоржава овај пројект јер сматрају да је образовање нешто што је будућност.

image

Аднан Пепић

Дан

– Сјећам се колико је Југославија улагала у образовање. Нажалост данас се не улаже у обрзаовање, много више се улаже у дипломе. Ми ћемо се борити да дође до изградње школе. Данас је БС и дио власти на државном нивоу, па ћемо покушати преко својих министара, да тражимо помоћ ради лакшег доласка до Министарства просвјете. С обзиром на то да смо и дио власти на локалном нивоу тражићемо од предсједника Општине да се откупи плаца што прије. Процјену колико је потребно новца треба да ураде процјењивачи, али прије свега урадити откупни уговор – истиче Пепић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:09