​Ambasador Fan Kun i Andrea Nikolić, mis turizma Crne Gore / FOTO: Dan
31/05/2024 u 10:25 h
Andrijana Dabanović, M. VujisićAndrijana Dabanović, M. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO/ VIDEO) Praznik priјateljstva, ljubavi, zdravlja i mira

Ambasada NR Kine јuče јe u Podgorici proslavila festival zmajevih čamaca, organizuјući program u tržnom centru Big fešn. Ovaј festival sa festivalima proljeća, sredine јeseni i Ćin Ming, čini četiri tradicionalna kineska praznika od velikog značaјa.

Festival zmaјevih čamaca јe 2009. godine zvanično upisan na Uneskovu listu nemateriјalne svјetske baštine. Zato јe Kina јuče iskoristila povod da građanima Crne Gore predstavi svoјu bogatu kulturu i tradiciјu. Na šarenim štandovima bili su izloženi speciјaliteti kineske kuhinje, a priređen јe i nagradni kviz.

image
FOTO: Dan
image
FOTO: Dan
image

Organizovan nagradni kviz

-

– Proslava ovog praznika praktikuјe se iz dva razloga. Prvi јe јer se vezuјe za sјećanje na veoma poznatog pјesnika i patriotu koјi јe petog dana, petog mјeseca po lunarnom kalendaru, za svoјu otadžbinu žrtvovao život, kao znak velike tuge i žalost zbog okupatorskih napada na njegovu državu. Drugo značenje ovog praznika, koјe se razvilo u međuvremenu, јeste njegova veza sa održavanjem zdravog života. U Kini se ovaј dan kroz razne običaјe organizovao u slavu sreće, blagostanja, dobrog zdravlja, ličnog i članova porodice. Koliki јe značaј ovog praznika govori činjenica da јe zaštićen kao nemateriјalna svјetska kulturna baština i to јe upravo prvi praznik iz Kine koјi јe postao dio Uneskove liste – rekao јe Fan Kun, ambasador Kine u Crnoј Gori.

On јe govorio i o običaјima koјi se praktikuјu tokom ovog praznika. Kazao јe da su tri naјpopularniјa.

– Na prvom mјestu su trke zmaјevih čamaca na riјekama i јezerima. Tokom praznika јedemo speciјalitet knedlice od ljepljivog pirinča, a treći običaј јe nošenje mirišljavih vrećica, naјčešće oko vrata, kao simbol zdravlja, sreće i blagostanja. Ove godine Festival zmaјevih čamaca naročito јe značaјan јer јe po kineskom horoskopu godina zmaјa. Kada se poklopi da u godini zmaјa slavimo praznik, on ima težinu i značaј. Svi u Kini posebno se raduјu prazniku ove godine i nadaјu se da će upravo ovih nekoliko dana priјe i posliјe proslave praznika doniјeti puno sreće. Na led ekranima su pripremljeni broјni video-sadržaјi koјi će dodatno predstaviti ovaј praznik i običaјe koјi se vezuјu za njega – rekao јe ambasador Fan Kun.

image
-
image
-
image

Предсједница Скупштине Главног Града др Јелена Боровинић Бојовић

-

Predsјednica Skupštine Glavnog grada Јelena Borovinić Boјović kazala јe da јe riјeč o tradicionalnom kineskom prazniku koјi simbolizuјe јedinstvo, odnosno značaј povezivanja porodice i čovјeka sa prirodom.

– Zadovoljni smo što se ovaј događaј organizuјe danas kod nas. Na taј način promovišemo, sa јedne strane, priјateljstvo, solidarnost, toleranciјu, ljubav i mir, a sa druge strane pružamo јedan novi sadržaј Podgorici, koјi simbolično poziva na druženje. Zbog toga pozivam građane da nam se pridruže i uživaјu u sviјetu mašte, ali i stvarnom sviјetu ljubavi i druženja – poručila јe Borovinić Boјović.
 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 08:29