Pojačanja ojačala Akademiu / -DEJAN SENIć
03/10/2023 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

BARSKA AKADEMIA OBILJEŽILA JUBILEJ: Počeli kao kvartet "golobradih mladića" sa po 20 godina staža

Slavljenički koncert održan u barskom kafe baru Route 66 sa brojinm gostima i prijateljima

Barski rock sastav "AkademiA" proslavio je koncertom 15 godina postojanja u caffe-baru "Route 66", u prisustvu velikog broja gostiju, prije svega prijatelja benda iz Bara, Budve, Nikšića i Podgorice, onih koji svih ovih godina uživaju u muzici koju stvaraju, interpretiraju i žive.

Kako je publicista i novinar Željko Milović kazao nakon 15 godina vratili su se na mjesto gdje su imali prvu svirku, upravo u ovom kompleksu kafića, 2. oktobra 2008. godine.

- Tad je to bio kvartet ‘golobradih mladića‘, od kojih su mnogi imali po 20 godina muzičkog staža – Ratko Stanisavljević Raštan na bubnjevima, Mišo Škuletić na klavijaturama, Suad Kurgaš na bassu i Božidar Gagović – šef i glavni vokal benda. U međuvremenu je dužnost frontmena preuzeo Gajo Ugrenović, a za bassom je Marko Mitrović Miraš. Objavili su dva albuma, snimili mnoštvo spotova, i malo ko ne zna za njih, jer sviraju svuda po državi – od plažnih barova i pabova do velikih koncertnih bina, gdje dijele stejdž sa najvećim muzičkim imenima ovih prostora", rekao je Milović i dodao da "ovaj sada tinejdžerski bend od 15 godina funkcioniše kao dr Jekyll i mr Hyde": "Uživo ih svi znaju po izvođenju YU rock standarda, a na albumima ima i biće svega, od bazičnog rocka, preko new wave do jazza i starogradskog roka" - riječi su MIlovića, prenosi BarInfo.

image

Milović i Gagović podsjetili se početaka

-DEJAN SENIć

Božidar Gagović se nadovezao na priču o aktuelnom izdanju "starogradskog roka" i pjesmu "Eh, noći, noći", čiji je autor Jovan Vučurović, a u čijem su nastajanju pomogli gosti iz "Čardak benda" koji izvodi narodnu muziku.

- Između desetog i petnaestog rođendana, iz benda su otišla dva draga člana, prof. Dina Kukalj i prof. Mladen Kovačević Kočo, a došla je pjevačica Marija Brajović i klavijaturista iz prve postave Mišo Škuletić. ‘AkademiA‘ je prije svega barski bend i to naglašavamo svuda kuda idemo, od toga ne odstupamo. Imamo odličnu saradnju sa Opštinom Bar, prije svega, kao i sa turističkim organizacijama Bara i Budve, a to što nas angažuju, na obostrano zadovoljstvo, govori u prilog tome da s uspjehom trajemo na crnogorskoj sceni. Očekuju nas u skorije vrijeme novi singlovi, prije svega nova verzija pjesme ‘Ja još uvijek mrzim decembar‘ sa Marijom kao vokalom, i spot za ‘Uvertiru‘ čiji je autor Mišo Škuletić. Dogovoren je nastup za 1. januar u Tivtu, u toku su pregovori za ostale dane novogodišnjih praznika - rekao je, pored ostalog, Gagović.

image

Horska podrška nije izostala

-DEJAN SENIć

U izuzetno opuštenoj atmosferi i uz interakciju sa gostima, na koncertu je "AkademiA" odsvirala dio autorskog repertoara, ali i dobro poznate YU rock standarde.

Publike je horski ispratila Čorbinu "Lutku sa naslovne strane" i Cukićevu "Ja bih da pevam", a tokom koncerta su se za instrumentima i mikrofonom smjenjivali i drugi barski muzičari, dok je svoj mini-blok imala i grupa "Grimm".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 12:03