Приватна архива / -Приватна архива
23/10/2021 u 07:31 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Диригент Д мол поп хора: У хору не постоји ЈА, постоји само МИ

Уз добро здравље и приjатељство толиког финог свиjета, што би рекао Чола "jа ту ништа не бих миjењао", поручује Саша Барјактаровић

Са КИЦ ПОП хором је направио музичку и сценску атракциjу, коjа jе уз репертоар поново изазвала револуциjу, али револуциjу одушевљења. Након КИЦ ПОП хора наставио је да диригуjете новим саставом, али с истом енергијом и љубављу. Саша Барјактаровић од прије двије године стоји испред Д мол поп хора који сада броји преко 50 чланова.

Идеја и креативности им, како каже, не фали, а два пута недјељно по два сата им jе довољно да остану у форми и да науче све дионице вишегласjа коjе су доста захтjевне.

- У Д-мол поп хор одмах ми се придружила група пjевача из Киц поп хора, као и изузетни млади пjевачи из Д-мол школе, а онда и многи други коjи су сазнали да постоjимо. Наш садашњи састав, од око 50 пjевача, jе потпуно разнолик и старосно и професионално. Има нас од средњошколаца до пензионера, од музички потпуно неуких до академаца. Све могуће струке коjе можете да замислите, можете наћи у Д-мол поп хору: од државних функционера до тату маjсторица, од инжењерке у Водоводу, службенице Завода за запошљавање, до боди арт гениjа. Али у хору jе сасвим свеjедно ко се чиме бави и колико има година. Уласком у хор, пjевачи добровољно потискуjу разлике, потискуjу суjету, жељу за личном промоциjом или истицанjем било коjе врсте. У хору не постоjи Jа, постоjи само Ми. То се односи и на људе коjи су последњи пут пjевали у хору основне школе приjе више децениjа, а исто тако и на Даниjелове Звезде Гранда, коjе поред блиставих музичких сцена, jеднако посвећено и дисциплиновано са нама увjежбаваjу хорске дионице. Све нас повезуjе љубав према музици, пjевању и дружењу. Заправо, повезуjе нас жеља да заjедно створимо нови звук, нови музички производ коjи ће веселити и нашу публику - казао је Барјактаровић.

У Д мол хору има мјеста за нове чланове који пјевају срцем, поручује диригент.

- Током новембра ће бити званична аудициjа, а дотле заинтересовани могу да нас контактираjу преко друштвених мрежа. Jасно jе да осим захтjева за музикалношћу, других ограничења и условљавања немамо. У ствари, нека ограничења ипак постоjе. Не примамо мрзовољне, џангризаве, суjетне и себичне. Те особине су контраиндиковане чланству у Д-мол поп хору - поручио је Саша.

image

Приватна архива

-Приватна архива

Ова одабрана дружина обрађује претежно поп пjесме, домаће и стране, али...

- Спремамо евергринове и актуелне хитове. Избор пjесама радим jа, али свакако консултуjем неке колеге до чиjег музичког укуса и знања веома држим. Међу њима издваjам врсног музичара Ивана Томаса, колегу и приjатеља, коjи има много разумиjевања за моj, некад, напорни музички ентузиjазам. Веома важно jе и да хору "легне" нека пjесма. Она може бити веома лиjепа, популарна, могу jа да направим савршен аранжман, али онда слиjеди провjера како звучи током самог извођења. Тек кад прођемо све те потребне фазе, правим коначни репертоар. Иначе, теориjски свака пjесма може да се прилагоди хорском извођењу, али не звуче све jеднако добро. Постоjе елементи коjи указуjу да нека пjесма може бити не само соло, већ и хорски хит. Jа наjвише волим пjесме бржих ритмова, рекао бих да у њима уживаjу и хор и публика - искрен је диригент.

Као вођа хора, Барјактаровић је показао да диригенти нису само "укочене статуе" испред пјевача, већ покретачи добре енергиjе и ритма.

- Па могло би се рећи да имам неуобичаjен диригентски приступ. А jа кажем да само приступам сцени и публици jеднако искрено као и хору. Музика jе моj живот, волим пjесму и пjеваче са коjима радим, циjеним сваког гледаоца коjи jе изабрао да нама посвети вриjеме, и вjеруjем да се то и на сцени види. Jа само желим да се сви заjедно добро проведемо, да кући одемо срећниjи и у бољем расположењу него сат-два раниjе. И не мора публика да зна колико jе том финалу претходило рада, колико проба, дилема, грешака, тражења наjбољег рjешења, а онда колико понављања, понављања, понављања... Да би на краjу звучало лако, весело и радосно. Да бисмо осмjесима и аплаузима публике закључили да jе вриjедио онолики труд - искрен је Саша.

Изазов је бити лидер, како каже, али и обавеза.

- Моjа дилема jе увиjек иста - хоћу ли оправдати повjерење пjевача, да ли ћу у њиховим погледима препознати увjереност да смо на добром путу и да заjедно радимо добар посао. Настоjим да jако водим рачуна о људима, да сваког човjека коjи ми jе указао повjерење, jеднако уважим. Исти приступ имам и према моjим ученицима у "Васи Павић" гдjе такође предаjем Хорско пjевање и водим хор ученика основне музичке школе. Поносан сам што ми jе до сада сваког дана, на моj ентузиjазам и посвећеност, узвраћено на jеднаки начин, ако не и више. Уз добро здравље и приjатељство толиког финог свиjета, што би рекао Здравко Чолић "jа ту ништа не бих миjењао" - закључио је Саша Барјактаревић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:45