Принцеза Амалија (у средини) / - Твитер
12/06/2021 u 12:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Холандска принцеза Амалиjа неће прихватити апанажу кад напуни 18 година

Уплате се састоjе од око 300.000 еура директно принцези и 1,3 милиона еура за покривање трошкова особља и других трошкова

Холандска престолонаследница принцеза Амалиjа одлучила jе да наредних неколико година неће прихватити своjу апанажу од око 1,6 милиона еура годишње на коjу има право од кад напуни 18 година у децембру. 

Принцеза jе послала руком написано писмо холандском премиjеру Марку Рутеу у коме га обавјештава о тоj одлуци. Она jе рекла да ће вратити новац, коjи ће и даље бити уплаћиван на њен рачун, док jе jош студент.

Уплате се састоjе од око 300.000 еура директно принцези и 1,3 милиона еура за покривање трошкова особља и других трошкова.

Принцеза jе раниjе обавијештена да jе положила све испите за краj средње школе и сада планира да узме годину дана паузе прије почетка студиjа.

„Осјећам се неприjатно док могу да понудим толико мало заузврат и када jе другим студентима толико много теже, посебно у ова неизвјесна корона времена“, написала jе принцеза.

Премиjер Руте jоj jе у одговору честитао на матурирању и рекао да разумије и цијени њену одлуку.

Потез jе услиједио у вријеме пада популарности краља у Холандиjи.

Амалиjини родитељи краљ Вилем-Александер и краљица Максима оштро су критиковани прошле недјеље када су одвели породицу на одмор у своjу кућу у Грчкоj, у jеку пандемиjе корона вируса. Породица jе скратила боравак и брзо се вратила у Холандиjу када су се поjавиле критике.

У видео-поруци послије повратка у октобру прошле године краљ Вилем-Александер jе поручио нациjи: „Боли нас што смо изневјерили ваше повјерење у нас“.

Тим одмором нису прекршили рестрикциjе око коронавируса, али jе уследио само неколико дана пошто jе холандска влада увела делимични локдаун у настоjању да заустави раст броjа инфицираних.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:41