Screenshot: Rimac Automobili (indew.hr)
05/07/2021 u 22:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Историјски успјех Мате Римца: Хрватска - сједиште Бугатија, Звучи нестварно

Невјероватно звучи и период у којем је Мате Римац од иноватора који је компанију основао у властитој гаражи дошао до управљања брендом као што је Бугати, само 12 година

Данас је објављена вијест која звучи нестварно, али је истинита - Римац преузима Бугати, један од најлегендарнијих брендова аутоиндустрије, пише Index.hr.

Чињеница да се једна хрватска компанија удружила с Бугатијем, истинском иконом аутоиндустрије, звучала би као првоаприлска шала да се дотична хрватска компанија не зове - Римац Аутомобили.

Невјероватно звучи и период у којем је Мате Римац од иноватора који је компанију основао у властитој гаражи дошао до управљања брендом као што је Бугати - само 12 година.

Римац Аутомобили постаје Римац Група - највећи дионичар Бугатти Римца

Данас је, наиме, из Римац Аутомобила потврђена вијест о којој се шпекулисало већ неко вријеме - компанија Мате Римца постаје већински власник Бугатија. Фирма Римац Аутомобили постаје Римац Група, подијељена на двије компаније - Бугати Римац и Римац Technology.

Римац Група биће највећи дионичар нове компаније Бугати Римац д.о.о., с удјелом од 55%. Мате Римац задржат ће свој постојећи удио у Римац Групи од 37%, Porsche остаје на 24%, Хyундаи Мотор Гроуп на 12%, а остали инвеститори на 27%.

Развој, производња и испорука батеријских система, погонских система и осталих ЕВ компонената, по којима је Римац познат и којима је стекао повјерење бројних произвођача аутомобила, биће одвојени у нови пословни субјект - Римац Technology - који ће бити у стопостотном власништву Римац Групе. Римац Technology остаје независна фирма која сарађује с бројним свјетским произвођачима аутомобила, наводе из Римац Аутомобила, из које су послали и инфографику нове власничке структуре.

Мате Римац ће бити на челу нове компаније. Као главни извршни директор Римац Групе водит ће Бугати Римац и нову фирму Римац Technology. Мате Римац тако и даље управља свим сегментима пословања Римац Групе, која сада укључује и Бугати. Бугати и Римац настављају као засебни брендови, задржавају постојеће производне погоне и канале дистрибуције, док ће сједиште и сав развој за оба бренда бити у Хрватској. 

Сједиште Бугати Римца биће у Хрватској

У будућности ће се глобално сједиште компаније Бугати Римац налазити у новом Римац Кампусу, који ће бити и сједиште фирме Римац Technology. У кампусу ће се производити технологије и компоненте за аутомобиле оба бренда, док ће се склапање Бугатијевих модела наставити у Молсхеиму у Француској. Из Римчеве компаније поручили су да се тиме наставља кориштење историјске локације, која је неодвојива од Бугатијевог бренда.

Римчев кампус вриједан 200 милијуна еура, изградиве површине 100.000 м2,  требао би бити отворен 2023. године те ће бити база свих истраживања и развоја будућих хипераутомобила Римца и Бугатија.

Шта су о историјском договору рекли Римац и шефови Porschea?

Представљање историсјког договора догодило се вечерас у Дубровнику на тврђави Ловријенац, гдје су током дана хеликоптером пребачена три аутомобила: Римчева Невера, Бугати Chiron и Porsche Taycan. 

На представљању су говорили Мате Римац, оснивач и извршни директор Римац Аутомобила, Оливер Блуме, извршни директор Porschea, те Лутз Месцхке, замјеник предсједника и финанцијски директор Porschea.

Римац: Увијек сам хтио доказати да се ово може направити у Хрватској

Римац је у свом говору нагласио како 2009. године, кад је сам покретао компанију у гаражи, није могао ни замислити да ће у 12 година бити у оваквој позицији. Прије 12 година Римац је имао једног запосленог - њега самог. Кад је компанија на тржиште избацила свој први аутомобил - Concept One - било их је 11. Ове године, кад су представили хипераутомобил Римац Неверу, који је одушевио аутоновинаре широм свијета, има их више од 1000.

-Да ми је неко прије 12 година рекао да ће се ово догодити, не бих му вјеровао- рекао је.

-Инспирисао ме Никола Тесла и његови изуми и хтио сам доказати да електрични аути могу бити бржи и узбудљивији од конвенционалних аутомобил-, рекао је Римац говорећи о својој мотивацији.

-Увијек сам ово хтио направити у Хрватској и доказати да се то може направити овдје. Као што изрека каже, све је немогуће док то неко не направи- рекао је Римац.

Шефови Porschea о Римцу: Таквих људи нема пуно. Мате, немој се никад промијенити

Челници Porschea Оливер Блуме и Лутз Месцхке бираним су ријечима говорили о Мати Римцу.

-Мате Римац је изузетан предузетник, таквих нема пуно у аутоиндустрији. Опуштен је и озбиљан у исто вријеме. Упркос његовом изузетном успјеху, остао је чврсто при земљи. Мате, немој се никад промијенити"-рекао је Месцхке.

"Хрватска - сједиште Бугатија. Звучи нестварно"

-Наш дом - Хрватска, земља предивне обале, добре хране, повремено доброг ногомета и сједиште Бугатија- нестварно звучи. Овај чин садржи низ позитивних порука: почевши од постављање Хрватске на мапу мегакомпанија, позитивне инвестицијске климе, иновација и свега што иде у том пакету. Ова порука је толико јака да је готово немјерљива јер управо ће на темељу ње један млади инжењер, из рецимо Индије, доћи ту и стварати додану вриједност, још кад укалкулирамо геолокацију - море и слично - па гдје нам је крај?"-говори комуникацијски стручњак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:09