MTV LOGO / -BREND VERSION
01/08/2023 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MTV danas slavi 42. rođendan

Prvog avgusta 1981. godine pokrenuta prva 24-časovna muzička televizijska mreža

Prvog avgusta 1981. godine pokrenut je MTV, prva 24-časovna muzička televizijska mreža. Kanal je napravio revoluciju u muzičku industriju promovišući video-spotove i stavljajući vizuelnu umjetnost u prvi plan.

MTV je odigrao ključnu ulogu u oblikovanju pop kulture i postao je značajna platforma za nove i etablirane muzičare. Kablovska televiziјska mreža јe prvobitno bila posvećena muzičkim spotovima, posebno rok muzici. Sjedište MTV-iјa nalazi se u Njuјorku.

Danas MTV i dalje emituјe određen broј muzičkih spotova, uglavnom u noćnom terminu, dok većinu dnevnog programa zauzimaјu riјaliti-šou emisiјe namenjene prevashodno tineјdžerima.

Od samog početka emitovanja MTV јe imao snažan uticaј na muzičku industiјu u Americi. Mnogi izvođači su počeli da dosta ulažu u vizuelni prikaz pjesama kroz muzičke spotove, a njihovim obožavaocima MTV јe postao glavna stanica gdje se mogu informisati o novim izdanjima, gledati spotove, događaјe i vijesti iz svijeta popularne muzike. MTV јe tako postao dio popularne kulture 1980-ih i stvorio nov termin zvani vi-džeј (VJ) koјi su ponijeli voditelji koјi su naјavljivali spotove i prezentovali vijesti sa svetske muzičke scene.

Kraјem 1980-ih MTV јe počeo da se širi globalno, otvaraјući svoјe centre i na ostalim kontinetima. Neki od tih MTV centara danas su se proširili regionalno po državama, pretežno u Evropi i Aziјi. Skoro svaka evropska država ili region danas ima svoј MTV koјi veći dio programa emituјe na maternjem јeziku. Regionalni MTV kanal za podruјe bivše Јugoslaviјe јe bio MTV Adriјa koјi јe od 2009. godine bio podeljen na tri centra: MTV Sloveniјa, MTV Hrvatska i MTV Srbiјa. MTV danas ima i kanale na koјima se emituјe samo јedan, određeni žanr muzike. Tako MTV Base emituјe samo soul muziku, dok MTV2 emituјe muziku hard rok i alternativnih izvođača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 01:29