/ -SHUTTERSTOCK
09/08/2024 u 13:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

EBU ne da Kosovu da se takmiči na Eurosongu

Evropska unija radiotelevizija (EBU) ne dozvoljava Kosovu da se naredne godine takmiči na Eurosongu u Švicarskoj, objavljeno je na zvaničnom profilu Eurovision Kosovo.

Tvrde da kosovski nacionalni emiter RTK nije dobio poziv od EBU-a za učestvovanje na ovom takmičenju iz političkih razloga.

"EBU primjenjuje dvostruke standarde. Zahtijevaju da Kosovo ima punopravno članstvo u EBU-u prije nego što dozvole da se takmiči na Eurosongu. Međutim, ne prihvataju Kosovo iz političkih razloga, iako RTK ispunjava sve potrebne uslove. Stop diskriminaciji", napisali su.

Iz EBU-a se još uvijek nisu zvanično oglasili povodom ovoga. Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije diplomatski ne priznaje Kosovo kao suverenu državu. Kosovo priznaje 114 država članica UN-a.

Kako bi postalo dio EBU-a, Kosovo se mora pridružiti Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) ili Vijeću Evrope. Još uvijek nije ispunilo ove uslove.

Kao što je poznato, Eurosong će se naredne godine održati u Švicarskoj. Grad još uvijek nije objavljen, a u konkurenciji su Basel i Ženeva. Ova informacija će biti poznata 30. augusta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
EBUKOSOVOEUROSONG
16. septembar 2024 00:04