Ministarka kulture na otvaranju filmskog festivala / PR centar
23/08/2024 u 22:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hercegnovski filmski festival posvećen afirmaciji i povezivanju stvaralaca

Hercegnovski filmski festival je nepretenciozan, a dovoljno snažan da dodirne, pomjeri granice i ostavi dubok trag i uprkos promjenama koje je vrijeme nametnulo, ostao je posvećen prije i iznad svega filmskoj umjetnosti, promociji kinematografije, afirmaciji i povezivanju stvaralaca, susretu publike sa magijom filmova iz cijelog svijeta.

To je poručeno na otvaranju najvećeg festivala filma u Crnoj Gori i jednog od najznačajnijih u regionu, 37. filmskog festivala Herceg Novi, koji se ove godine održava pod sloganom “Sve boje filma”.

Festival na Kanli kuli svečano je otvorio glumac Rade Šerbedžija, a takmičarsku konkurenciju otvorilo je “Pontonovo srce” reditelja Senada Šahmanovića. Na programu je više od 70 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da su se neki od festivala izdigli na globalnoj sceni, poput Sarajeva koje je postalo svjetski brend, drugi poput Pule, Niša, ili Vrnjačke Banje, nastavili su da donose raznolik sadržaj i obogaćuju regionalnu kulturnu scenu, ali Festival u Herceg Novom ima posebnu čaroliju, nepretenciozan je, svoj, a opet dovoljno snažan da ostavi dubok trag na svakome.

- Jer Hercegnovski filmski festival je, poput samog Herceg Novog, suptilan, dostojanstven, ali sposoban da vas dodirne, da vam nešto novo prenese, da pomjeri granice vašeg razmišljanja. Možda je to kroz film koji vas inspiriše, možda kroz susret sa nekim bardom glumišta u omiljenom kafeu, ali svako od nas ovdje doživi nešto što će pamtiti. Ovogodišnja glavna selekcija predstavlja ono najbolje što regionalni film ima da ponudi. Tu su dokumentarni i studentski filmovi sa ozbiljnim selekcijama, a na Forte Mare ćemo vidjeti šta je svjetska kinematografija najbolje donijela prošle godine - rekla je Vujović.

Pohvale idu selektorima, čiji je predani rad dao rezultate koji su u potpunosti u skladu sa ciljevima festivala.

- Oni su, sa pažnjom i ljubavlju, odabrali ono što vjerujemo da će biti poseban filmski doživljaj za sve nas. Ovaj filmski festival koji svjedoči kvalitet svojim trajanjem, koji, osim mojih duboko sentimentalnih razloga, čini ovaj grad centrom kulture, etabliranom u vremenu velikih festivala, projavljuje ljepotu i novinu koja se razvija zajedno sa savremenom crnogorskom kulturom - istakla je Vujović.

Visok nivo kredibiliteta i kvaliteta Festival, kako je rekla, duguje kontinuitetu, a ovogodišnje izdanje pod sloganom „Sve boje filma’’ stvara sintezu emocija u svojim bojama, bojama života.

- Poznavanje simbola je dovelo naš doživljaj filma na ravan gdje možemo da klasifikujemo suptilnost emocija i njihovu snagu. Glumačkom ekspresijom posmatramo emocije i pojave kao čitav jedan svijet. Danas smo navikli na dinamičnu smjenu situacija, brzinu života, i na burne i površne emocije. Zato nas film zaustavlja i vraća sebi, vraća drugome, vraća razmišljanju. I mi nosimo svoje boje uz skale do Kule, a boje filma mijenjaju nas - uvjerena je Vujović.

Istakla je da je raduje što Festival raste, dobija nove dimenzije, pa ove godine postoje i Dani filmske industrije pod nazivom Montenegro Film Rendevu u organizaciji filmskog centra Crne Gore, a taj segment  posvećen povezivanju crnogorske i evropske filmske industrije i podršci razvoju karijere crnogorskih filmskih autora i profesionalaca, kako smatra, obećava dobru budućnost filma i festivala.

- Sve ovo opredijeliće Ministarstvo kulture i medija, kao jednog od titulara najvećeg filmskog festivala u Crnoj Gori, da i ubuduće, osim širenja filmske kulture, pomogne još snažnije pozicioniranje festivala i crnogorske kinematografije na evropskoj i međunarodnoj sceni - poručila je Vujović.

U Herceg Novom na Kanli Kuli postavljen crveni tepih, sve spremno za filmski festival

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić zadovoljan je što su se u slavu sedme umjetnosti, u Herceg Novom okupili filmski stvaraoci i umjetnici, ljubitelji filma i što skoro četiri decenije hercegnovska publika poštuje i iščekuje Filmski festival.

- Ovdje se odvijao značajan dio istorije kinematografije našeg regiona i mogli bismo dugo da govorimo o filmu i bioskopu u Herceg Novom, jer ta priča traje duže od vijeka i uprkos svim izazovima, istrajava! Plod poštovanja filmske tradicije i istinskog rada na njegovom razvijanju je čitava plejada stvaralaca od reditelja, scenarista do glumaca i tehničkog osoblja koji su potekli iz Herceg Novog. Neki od njih bili su osnivači ove smotre, drugi su svoje znanje i umijeće ugradili u festival, uz njega su rasle i stasavale generacije, a sasvim je sigurno da je Festival obogatio živote svih nas -  ponosan je Katić.

Uprkos promjenama koje je vrijeme nametnulo, Festival je, kako je primijetio, uspijevao da ostane posvećen prije i iznad svega filmskoj umjetnosti, promociji kinematografije, afirmaciji i povezivanju stvaralaca, susretu publike sa magijom filmova iz cijelog svijeta.

- Ove godine, napravljen je i korak više. Herceg Novi će prvi put biti mjesto susreta crnogorske i evropske filmske industrije zahvaljujući novom segmentu pratećeg programa koji će omogućiti edukaciju i razmjenu iskustava filmskim stvaraocima. Iskoristiću priliku da se zahvalim Savjetu Filmskog festivala na organizaciji, selektorima na odlično obavljenom poslu, a Ministarstvu kulture i medija i Filmskom centru na podršci i saradnji. Vjerujem da ćemo i narednih godina, zajedničkim radom, doprinijeti popularizaciji i kvalitetu hercegnovske filmske smotre - poruka je Katića.

Četiri scene na otvorenom spremne su za projekcije preko 70 filmova u pet selekcija, a vjeruje da će u narednim godinama imati i scenu na uređenoj Španjoli.

Do tada, publika u Herceg Novom uživa u magiji filma.

Glumac Rade Šerbedžija rekao je da je dobro proslavljati dane, kada je sve oko nas crno, da je snimio preko 200 filmova i nada se da su neki od njih zaslužili nagradu koju je primio.

- Mi živimo, imamo Festivale, ali ja ipak moram da kažem da ne mogu mirno spavati u svijetu u kojem se odvijaju strašni ratovi, u kojem ovog časa dok se mi filmujemo, možda neko dijete u Gazi gine. Kome uputiti našu poruku da ratovi prestanu? Bogu, Ujedinjenim nacijama? Nikome! Zato prije nego kažem da otvaram ovaj Festival želim vam reći nekoliko stihova velikog pjesnika Branka Miljkovića: Ne napuštaj me svete, ne idi naivna lasto, ne povredite zemlju, ne dirajte vazduh, ne učinite nikakvo zlo vodi, pustite me da koračam prema sebi kao prema svome cilju, pustite me da govorim vodi, da govorim vatri i ptici koja živi od vazduha, moj glas ispružen kao živac, ne napuštaj me svete, ne idi nevina lasto. Ovaj Festival je otvoren - poruka je Šerbedžije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 18:00