Meg Rajan sa Srcem Sarajeva / -FOTO: SARAJEVO FILM FESTIVAL
20/08/2024 u 23:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Meg Rajan: Umjetnost i kultura čin su otpora

Glumici Meg Rajan, u znak priznanja za njen izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, večeras, 20. avgusta, u Ljetnom kinu "Coca-Cola", uručeno je Počasno Srce Sarajeva

Zahvaljujući se na nagradi Meg Rajan je navela da je srećna što se može neposredno zahvaliti Sarajevo film festivalu (SFF) na nagradi, kao i publici, koja je došla da nakon ceremonije uručenja Počasnog Srca Sarajeva pogleda njenu romantičnu komediju iz 1998. godine „Imaš poruku”. Film je u Sarajevu na istom mjestu prikazan prije 25 godina, tokom 5. SFF (1999. godine), prenosi pres služba SFF-A.

– Hvala vam mnogo. Tako sam sretna što sam ovdje. Hvala SFF i svima vama što ste ovdje, hvala za vaša srca. Drago mi je što sam ovdje i što vam mogu, licem u lice, zahvaliti za ovo što radite godinama. Ovo je primjer kako ova zajednica može biti jedinstvena, ne traćiti svoje živote, nego gledati filmove, slušati muziku, plesati i tako potvrditi da su umjetnost i kultura čin otpora. Hvala vam mnogo što pružate otpor - rekla je Rajan.

image

Meg Rajan/dobitnica Po;asnog Srca Sarajeva 30. sff

-FOTO: SARAJEVO FILM FESTIVAL

Počasno Srce Sarajeva Meg Rajan uručio je Jovan Marjanović, direktor SFF.

– Večeras smo se okupili da slavimo ikoničku figuru u svijetu filma. Proslavljenu glumicu čij su talent, šarm i svestranost godinama oduševljavaju publiku. Karijera Meg Rajan je blještavo svjedočanstvo magije pričanja priča kroz film. Nezaboravne su njene uloge u romantičnim klasicima kao što su ‘Kad je Hari sreo Sali‘, ‘Nesanica u Sijetlu‘ i ‘Imaš poštu‘, kao i u dramama kakve su ‘Hrabrost ratnika‘ i ‘Kad muškarac voli ženu‘. Meg Rajan je uvijek davala autentičnost likovima koje je portretirala - rekao je Marjanović.

Rajan je ranije danas održala masterklas koji je moderirao režiser Danis Tanović. Masterklas je bio posebna prilika za uvid u ključne aspekte karijere ove glumice i njen novi film "What Happens Later", koji će također biti prikazan na Festivalu. Romantična komedija koju je Rajan režirala, napisala scenario i u kojoj glumi zajedno s Dejvidom Duhovnim, "What Happens Later" Bleecker Street Medije, njezino je drugo režisersko djelo, nakon nezavisnog filma "Ithaca" iz 2015. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 17:58