Kilijan Marfi / -EPA
19/02/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Openhajmeru" najviše BAFTA nagrada

Sedam od trinaest

Film Kristofera Nolana "Openhajmer" zabilježio je najveći uspjeh na dodjeli filmskih nagrada Bafta u Londonu, odnijevši pobjedu u sedam kategorija, uključujući priznanje za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju režiju.

Nagradu za najbolji film ispred postave "Openhajmera" preuzeo je bračni par, Ema Tomas i Kristofer Nolan, koji su uz Čarlsa Rovena bili producenti, dok je irski glumac Kilijan Marfij odnio priznanje za najboljeg glumca za ulogu Džeja Roberta Openhajmera, američkog teoretskog fizičara koji se smatra "ocem atomske bombe" u istom filmu.

Film "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa dobio je pet priznanja, uključujući nagradu za najbolju glumicu koja je pripala Emi Stoun, prenosi BBC.

Drama na njemačkom jeziku "Zona interesa" Džonatana Glejzera odnijela je tri Bafta nagrade, uključujući priznanje za izvanredan britanski film, ali i za najbolji film koji nije na engleskom jeziku.Međutim, film Barbi, ostao je bez ijednog priznanja, uprkos tome što je bio nominovan u pet kategorija, prenosi Tanjug.

Nagradu za zvijezdu u usponu, jedinu Bafta nagradu o kojoj odlučuje javnost, dobila je engleska glumica Mia Meken-Brus, dok je priznanje za najbolji dokumentarac odneo film "20 dana u Mariupolju" Mstislava Černova.

Stipendiju Bafta, kojom se odaje priznanje za izuzetna filmska dostignuća, a koju je do sada, između ostalih, uručena Stivenu Spilbergu, Helen Miren i Čarliju Čaplinu, ove godine je dobila engleska glumica Samanta Morton.

Na crvenom tepihu u Rojal Festival Holu ove godine britanski princ Vilijam pojavio se bez svoje supruge Kejt Midlton, koja se oporavlja od planirane abdominalne operacije.

Domaćin prestižne ceremonije dodjele nagrada prvi put bio je Škotski glumac Dejvid Tenant.

Najveći broj nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Bafta nagrade imao je film "Openhajmer" Kristofera Nolana, čak 13, a slijede ga "Jadna stvorenja" Jorgosa Lantimosa sa 11 nominacija, "Ubistva pod cvjetnim mjesecom" Martina Skorsezea i "Zona interesa" Džonatana Glejzera sa po devet nominacija.

Dodjelu Bafta nagrada organizuje Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti, nezavisna dobrotvorna organizacija koju je 1947. godine osnovala grupa britanskih filmskih producenata sa ciljem da razvija i odaje priznanje najboljim filmovima, TV emisijama i igricama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:44