/ -PROMO, ZADUžBINA MILANA MLADENOVIćA
23/08/2024 u 10:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poznati superfinalisti Nagrade Milana Mladenović za 2024. godinu

Nagrada Milan Mladenović tradicionalno će biti dodijeljena 21. septembra, na Milanov rođendan. Zahvaljujući Gradu Makarska i Turističkoj zajednice Grada Makarska biće ovo druga godina da se Nagrada dodjeljuje u Makarskoj (Hrvatska), a u okviru festivala "Modro i zeleno".

Žiri Nagrade Milan Mladenović 2024 u sastavu Anja Rupel (Slovenija), Dubravko Jagatić(Hrvatska), Max Juričić (Hrvatska), Nikola Vranjković (Srbija), Svetlana Đolović(Srbija), u poslednjem krugu glasanja imao je zadatak da ocijeni finaliste i odabere pet superfinalista, od kojih će jedan postati novi laureat Nagrade.

Superfinalisti Nagrade Milan Mladenović 2024 su:

1. Moira – Aroma(n)tična/Sjeverna Makedonija

2. Lennie – Desna strana knjige/Hrvatska

3. Nemeček – Mirila/Hrvatska

4. Škofja Loka VIS – Nikad niko/Srbija

5. Tamara Mylo – Posle jednog proljeća/Srbija

(Pjesme su predstavljene abecednim redom)

Nakon preslušavanja 318 pjesama pristiglih na konkurs, Maksu Juričiću je poseban utisak na aktuelnoj autorskoj sceni ostavilo žensko stvaralaštvo:

– Iznenadio sam se koliko dobre i raznolike muzike postoji na regionalnoj sceni, a posebno koliko ima dobrih pjesama koje pjevaju, ili su autori žene.

Anju Rupel je žensko autorstvo takođe pozitivno iznenadilo, ali je izrazila žaljenje zbog toga što se više slovenačkih bendova i pojedinaca nije prijavilo na konkurs, budući da zna koliko inspirativnih autora Slovenija ima, posebno među mlađim generacijama.

Dubravko Jagatić je priznao da zadatak žiriranja nije bio lak:

– Sama pomisao da ću morati preslušati više od 300 pjesama učinila me vrlo nervoznim. Nervoza i anksioznost se pojačala preslušavanjem jer sam shvatio da je od tih 300 i nešto pjesama barem 280 autora ostalo zarobljeno u prošlosti, bez trunke kreativnosti i autorskog potpisa. Na svu sreću, nekih pedesetak pjesama ušlo mi je u finalnu selekciju i gotovo da sam sve sa zadovoljstvom preslušavao više puta jer su me neke pjesme doista oduševile. Tako da sam siguran da ćemo za neke od autorica i autora tih pjesama sigurno još puno čuti u godinama pred nama. Posebno me zaintrigirala makedonska scena, zbog čega mi je svako novo preslušavanje pristiglih pjesama iz Makedonije činilo njihovo slušanje zanimljivim i uzbudljivim.

Nikola Vranjković se na osnovu preslušanih prijava pristiglih na konkurs osvrnuo na sliku regionalne scene, koja se nekada nazivala jugoslovenskom:

– Nikada nije postojao problem u talentovanim izvođačima i autorima. Problem je u medijskoj podršci tim ljudima, od zemlje do zemlje – u medijskom predstavljanju umjetnika jedne države u drugoj na ovim prostorima koje nazivamo region, što inače smatram glupom riječju. Ono što me je zaista iznenadilo jeste to što trenutno najviše dobrih bendova dolazi iz Makedonije. To što sam čuo među prijavljenima na konkurs me je bukvalno natjeralo da preslušam cijele albume. Nisam samo prijatno iznenađen – nekima sam i oduševljen.

Od 318 pjesama, koje su prošle konkursne propozicije, žiri je prvo odabrao 42 pjesme za polufinale, a zatim i 12 finalista koji će biti objavljeni na promotivnoj kompilaciji u produkciji Zadužbine Milana Mladenovića. Dobitnici ovogodišnje Nagrade Milan Mladenović biće nagrađeni novčano: nagrada iznosi 3.000 eura. Zadužbina je uspostavila dugoročnu saradnju sa Exit Festivalom, te će dobitnik Nagrade Milan Mladenović 2024 automatski da bude uvršten među izvođače Exita 2025. godine.

Sada već tradicionalno, za najinovatiovnijeg i najsvježijeg bubnjara, odnosno bubnjarku među finalistima Nagrade obezbijeđen je poseban poklon – "Firche Drums" doboš. Najinteresantnijeg vokalnog izvođača/izvođačicu među finalistima mikrofonom će nagraditi Rock Radio i Mitros Music. Ove godine prvi put će biti dodijeljena i nagrada za najbolji tekst, koju čine uramljen Milanov rukopis i vrijednosni vaučer Bulevar Booksa iz Novog Sada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 22:54