Ced Mekvin / - RTS/EPA
14/09/2024 u 12:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Preminuo Čed Mekvin sin legendarnog Stiva Mekvina: Odlazak Dača iz „Karate kida“

Američki glumac, producent i automobilista Čed Mekvin, sin holivudske legende Stiva Mekvina, preminuo je u 64. godini. Ostaće upamćen kao Dač iz filmskog hita „Karate kid“.

Čedvik Čed Mekvin je prvu priliku da se pokaže na filmu dobio 1984. kada je dobio ulogu u hit filmu Karate kid, u kojem je igrao Dača, protivnika glavnog lika Ralfa Makija.

Mekvinov advokat Artur Barens rekao je da je glumac preminuo u srijedu.

Čed je krenuo očevim stopama, kako na ekranu tako i kada je riječ o auto-trkama.

Glumčeva supruga, Džini Galbrajt i njihova deca, sin Čejs i kćerka Medison, u objavi na Instagramu, istakli su da porodica teška srca obavještava javnost o Čedovom odlasku.

„Njegovo izvanredno putovanje kao oca punog ljubavi prema nama, zajedno sa njegovom nepokolebljivom posvećenošću našoj majci, zaista je bio primjer života ispunjenog ljubavlju i posvećenošću. Njegova strast za trkama ne samo da je istakla njegov izuzetan talenat, već je poslužila i kao način da oda počast nasljeđu svog oca. Svoju strast, znanje i posvećenost je prenio na nas, a mi ćemo nastaviti ne samo njegovo nasleđe već i naših djedova - navodi se u objavi.

Čed je ponovio svoju ulogu u nastavku Karate kida 1986. godine, pojavio se i u nekoliko drugih filmova, ali nije imao većih glumačkih uspjeha.

Preminuo glumac Karl Veders, zvijezda filmova Roki i Predator

Producirao je dva dokumentarna filma o svom ocu: Ja sam Stiv Mekvin (I Am Steve McQueen) iz 2014. i Steve McQueen: The Man & Le Mans iz 2015. godine.

Njegov otac Stiv, koji se proslavio šezdesetih godina prošlog vijeka akcionim filmovima Sedmorica veličanstvenih (1960) i Veliko bjekstvo (1963), umro je u Meksiku 1980. godine sa samo 50 godina, posle operacije uklanjanja tumora.

Osim ka glumi, Čed Mekvin naslijedio je očevu strast i prema automobilima i auto-trkama. Kako prenose agencije, Čed je godinama bio profesionalni trkač i zbog toga pretrpio niz povreda.

Godine 2010. osnovao je „Mekvin rejsing“ (McQueen Racing), koji je vodio sa svojom djecom Čejsom i Medison, kreirajući prilagođene automobile i motocikle i sarađujući sa filmskom industrijom.

- Gluma mi više nije zabavna. Tako da sam odlučio da se potpuno posvetim trkama - rekao je Čed Mekvin u intervjuu za AP 2005. godine.

Od Mekvina su se na društvenim mrežama oprostile kolege iz Karate kida, kao i kreatori filmova i serije Kobra kaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 12:12