Bora Corba na Bir festu / - AUTOR
04/09/2024 u 10:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) „Pogledaj dom svoj, anđele” uvijek za kraj

Grupa „Riblja čorba” u svojoj karijeri broji mnoštvo hitova, a „Pogledaj dom svoj, anđele” je numera koja je zasigurno obiljležila karijeru Bore Đorđevića i smatra se jednom od najboljih pjesama svih vremena, a upravo njom, Bora, završava svaki svoj koncert.

Pjesma je nastala sasvim spontano 1985. godine i dio je Borinog albuma „Istina”. Bora  je pisao baš u ono vrijeme kada je bio buntovnik i nemilosrdno kritikovao svet oko sebe.

Frontmen „Riblje čorbe” se u pjesmi obraća „anđelima” koji ne žele da vide kakve se strašne stvari dešavaju u svetu oko njih, pa ih poziva da nešto urade i promene sve tako što će postati „anđeli osvete”.

Pjesma nosi naziv po istoimenom romanu Tomasa Vulfa koji se bavi godinama američke krize, a Đorđević je svojevremeno i otkrio da se pjesma gotovo sama pisala.

- Pjesma „Pogledaj dom svoj anđele” nastala je neobično, jer se sama pisala. Otišla je mimo moje volje, slike su same dolazile. Nije baš najpravilnija rima, ali tako mi je došla - ispričao je frontmen „Riblje čorbe” Bora Đorđević, pišu mediji.

- Jako sam je dugo pisao kako bih bio sasvim zadovoljan svakom riječju. I onda je pjesma imala svoj život. Na svakom mjestu različito zvuči – kada je bend svira, kada je pjeva hor i svira simfonijski orkestar, različito zvuči u razrušenom Vukovaru, gdje su u publici bila samo djeca, različito zvuči u Štrpcu na Kosovu i Metohiji - ispričao je svojevremeno Đorđević.

Đorđević je ispričao i jednu nevjerovatnu situaciju koja mu se dogodila tokom nastupa u Štrpcu, a tiče se ove pjesme.

Kako je Bora objasnio, nakon koncerta otišao je u garderobu da se presvuče, a u tom trenutku je ušla Francuskinja, „pripadnica okupatorskih snaga”, koja mu je kako kaže, tražila da još pjeva.

- Nikada nisam vidjela narod koji se smije i plače istovremeno - rekla je ona, prisjeća se Bora.

- Nećeš ni vidjeti, nećeš ni razumjeti taj narod - odgovorio joj je on.

Inače, numera „Pogledaj dom svoj anđele” je izabrana za pjesmu decenije (1980-1990).

Đorđević se prisjetio i kako mu je u Beču na željezničkoj stanici hor Prvog srpskog pjevačkog društva otpjevao „Pogledaj dom svoj, anđele” iz voza koji se upravo spremao da krene.

- To je bila potpuno nestvarna situacija. Na praznom peronu, stojim, gledam i plačem – slušam kako oni kao anđeli pjevaju. To je bio prvi put u istoriji austrijskih željeznica da voz kasni u polasku, jer kada se pjesma završila, pustili su da voz krene - ispričao je Đorđević, koji je otkrio da su mu predlagali da ova numera bude srpska himna.

- Interesantno je da jedna ozbiljna pjesma bude toliko slušana. Čak postoji jedna grupa ljudi koja je htjela da predloži da ta pesma bude srpska himna. Naravno, mi imamo našu himnu, ali to sam shvatio kao kompliment - pričao je ranije Đorđević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 14:37