Luna predstavnik Poljske na Eurosongu 2024 / -EVROVIZIJA.RS
19/02/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Poljska izabrala predstavnika za Eurosong 2024: Lunin kosmički pop izbor za Malme

"The Tower" se sluša u prvom polufinalu

Čast Poljske na Pjesmi Evrovizije u Malmeu braniće Luna sa numerom The Tower, objavio je emiter TVP.

Nakon brojnih skandala koji su obilježili organizaciju prošlogodišnjeg televizijskog festivala, sa akcentom na osporavanu Blankinu pobjedu i neobjavljivanje kompletnih rezultata glasova žirija, Televizija Poljska odlučila je da se vrati internoj metodi selekcije pjesme i izvođača za Evrosong, prethodno primjenjivanoj između 1994. i 1999. godine, kao i 2001, 2005, 2014, 2015, 2019. i 2021. godine. Interna selekcija pjesme i izvođača ovog puta sprovodila se putem javnog konkursa, koji se odvijao između 9. januara i 2. februara, i za to vrijeme selekciona komisija dobila je oko 60 prijava, a većina izvođača je u tom periodu objavila potencijalne evrovizijske pjesme.

Komisija je odlučila da titulu 27. evrovizijskog predstavnika Poljske ponese Luna sa numerom The Tower. Navedena numera bila je prezentovana 19. februara u 9 sati ujutru, istovremeno u toku emisije "Pitanje za doručak" na Drugom programu Televizije Poljska i na Jutjub kanalu Pjesme Evrovizije.

Izabrana predstavnica Luna, između ostalog, odmjeriće snage tokom trajanja prvog dijela takmičarskog programa, 1. polufinalne večeri 7. maja.

Luna, pravog imena Aleksandra Katarzyna Wielgomas, rođena je 28. avgusta 1999. u Varšavi i za veoma kratko vrijeme profilisala se u jednu od vodećih mladih nada alternativne muzičke scene Poljske, pogotovo otkako je Aleksandra 2020. singlom Luna počela da izdaje muziku pod svojim sadašnjim navedenim scenskim imenom. Svoju muziku naziva "kosmički pop" zbog kombinacije svog umilnog glasa sa hipnotišućim sint-pop zvukom. Slušaoce svojim notama uvodi u jednu novu muzičku dimenziju, sa istovremenim zadržavanjem neočekivanog utiska mira, harmonije i autentičnosti. Njeni najveći muzički uzori su Nick Cave i Björk.

Novembra 2021, objavila je EP izdanje "Caught in the night" i postala je prvi ambasador kampanje Spotify Equal za Poljsku, da bi 2022. objavila debitantski solistički album "Nocne zmory". Početkom ove godine počela je pjesme da pravi i sa švedskim i britanskim autorima, a jedna od njih, Subterranean, sa DJ Miss Monique, do danas je dostigla preko milion strimova. Evrovizijsku pjesmu The Tower uradila je u saradnji sa britanskim autorima Fyfeom i Max Cookeom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:46