АЛТ БЕНД 2 / -АЛТ БЕНД 2
10/06/2021 u 17:52 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рок спаја љубав, таленат и труд

Побједнице Даниловградејшна, Алт из Берана, једини женски рок бенд у Црној Гори

На недавно одржаном такмичењу гимназиjских бендова Даниловградеjшн 2, школски бенд Алт из Берана тријумфовао је са максималним броjем поена. Сjаjна петорка, ученице трећег разреда Гимназиjе "Панто Малишић" –Ања Боричић, Магдалена Трифуновић, Теодора Фатић, Леа Аговић и Анастасиjа Пековић ауторке су побjедничке пjесме "Немирним морима", за коју велику захвалност дугуjу ментору Драгану Бубањи и музичару Нову Бракочевићу.

– Школски бенд Алт jе основао директор школе Сретен Лутовац 2019. године, а убрзо jе именовао мене за ментора, због искуства коjе сам имао као члан рок бенда "Ноћне птице". Први наступ бенда Алт, у другачијем саставу, jе био на фестивалу Даниловградеjшн 1 гдjе су освоjили четврто мjесто. Затим jе услиjедио позив са РТЦГ гдjе jе и снимљена получасовна емисиjа. Ове године освоjили смо прво мjесто на Даниловградеjшн 2, са максималних 60 бодова. Поред побjедничке пjесме "Немирним морима" имамо и ауторску пjесму "Чекам" –казао jе Драган Бубања, ментор бенда.

Општина ће помоћи око опреме

Поводом оствареног успјеха бенда Алт, за чланице бенда и ментора, први човјек Берана Тихомир Богавац је организовао пријем.

- Како би олакшао рад и функционисање првог женског бенда после 52 године у Беранама и дао им вјетар у леђа за будући рад, гардоначелник Берана је обећао набавку дијела музичке опреме која је неопходна за пробе и наступе - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Општине Беране.

Бубања истиче да су поносни на младе теленте у школи, коjих jе све више, те наjављуjе и нове проjекте.

– Свjесни да ученици долазе и одлазе, школа jе планирала да се читава прича не заврши на томе, него jе планирано да ово убудуће буде одржив проjекат и да сваке године тражимо нове и нове таленте коjих jе у школи напретек. Скоро нас jе угостио и Предсjедник Опшине коjи нам jе и обећао помоћ око инструмената, а на помолу jе и сарадња око новог фестивала града (гитариjада општег карактера) чиjи смо инициjатори – открио jе Бубања.

Бенд ће ускоро кренути и са снимањем спота коjи су добили као награду за освоjено прво мjесто.

– Као побjедници добили смо награду, студиjско снимање ауторске пjесме, и спота у спонзорству ПАМ-а. Пjесма ће бити снимана у студиjу Бракочевић, у коjем смо и раниjе снимали пjесме, а спот jе у разради – закључио jе Бубања.

Када се на школској аудицији у Гимназији Панто Малишић у Беранама одабрали чланове АЛТ бенда нису ни слутили да су добили једини женски рок бенд у Црној Гори. Њихов први тријумф неће бити једини јер су дјевојке спремне да напредују и да свој таленат покажу.

– Заиста нисмо очекивали оволики успјех, иако смо вјеровале у себе. Ипак, је конкуренција била јака, по мени су све пјесме биле феноменалне, бендови максимално спремни и сигурни у себе. Овом побједом излазимо и анонимности и то је велики успјех за нас – казала је Ања Боричић.

Пет дјевојака је успјешно одговорило задатку Даниловграда и вриједно се спремало вјежбајући два-три мјесеца по 2-3 сата, и то не сваки дан. Однос осталих бендова према јединим рокеркама је био веома колегијалан, како кажу, нијесу осјетиле завидност нити љубомору, чак што више.

Алт је доказ да се труд и те како исплати

Након освојеног четвртог мјеста на првом Даниловградејшну бенд Алт је вриједним радом на другом фестивалу већ дошао до побједе.

- Јако ми је драго што је побиједио бенд Алт управо зато што је то група која је настала ради учешћа на првом Даниловрадејшну и како нису биле матуранткиње у питању него млађе генерације оне су наставиле да раде и имале су пуну подршке из школе и општине. Оне су заправо доказ да се труд исплати и да ово такмичење и те како има смисла за свакога ко гаји љубав према доброј музици и ко је упоран. Није довољно бити само талентован, потребно је да човјек уложи и пуно труда и времена како би постигао успјех у нечему што воли - казала је Наташа Латковић, идејни творац и организатор Даниловгадејшна.

Сјајна петорка засад свира на позајмљеним инструментима, али неће одустати од бенда.

– Барем док смо у школи АЛТ ће постојати. Сада инам слиједи снимање аудио снимка пјесме, највјероватније идуће седмице, а потом и реализација спота, надамо се током љета на приморју –казала је Ања.

Оно што је сигурно, када је ова петорка у питању, је да неће одустати од музике, на репертоару ће бити и рока, и џеза и блуза, регеа, и попа.

– У суштини свака од нас има своје узоре и музичке фаворите скоро па различите. Свака преферира другачије, али је у суштини рок тај који нас спаја –казала је Боричић.

У том правцу настављају и са својим ауторским радом. 

– Имамо још пар пјесама, што се каже у рукаву, само да их квалитетно реализујемо. У принципу увијек идеја потекне од појединца, а потом свако да свој допринос у раду – казала је Ања.

Како то увијек бива интересовање суграђана за младе талентоване наде је већ велико, па ће Алт љето провести радно. Већ имају неколико позива за гостовања у граду, као и позив за учешће на Беранском културном љету, потврдила је Ања.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:37