Mural posvećen braći Liamu i Noelu / - INSTAGRAM
01/09/2024 u 20:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

IT stručnjaci tvrde: Moguće je da ulaznice za koncert Oasisa kupuju botovi

IT stručnjaci tvrde da postoji velika mogućnost da veliki broj ulaznica za koncert Oasisa istovremeno kupuju računalni botovi kako bi ih kasnije preprodali.

Preprodavci ulaznica često koriste automatizirani softver kako bi kupili više ulaznica za događaje nego što im je dopušteno, a zatim ih preprodaju po višim cijenama.

Fanovi Oasisa također su prijavili probleme povezane s padom mrežne stranice dok su pokušavali rezervisati ulaznice u subotu.

Džejk Mur (Jake Moore), globalni savjetnik za kibernetičku sigurnost u softverskoj sigurnosnoj firmi Eset, izjavio je da neke grupe imaju odgovarajući softver i znanje za manipulaciju internetskim stranicama za prodaju ulaznica te da čak koriste botove kako bi "kupili veliki broj ulaznica odjednom".

- Budući da je ovo sljedeća serija koncerata nakon velike potražnje za ulaznicama za koncerte Tejlor Svift, držim da postoji velika mogućnost da se koriste botovi za brzo kupovanje ulaznica - kazao je.

Legendarni bend Oasis se ponovo okuplja nakon mnogo godina

Računi prepoznati kao botovi

Korisnici društvenih mreža pišu da su im računi na stranici Ticketmaster suspendirani jer su bili prepoznati kao botovi.

- Botovi oponašaju aktivnosti stvarnih korisnika i čak manipuliraju njihovom lokacijom koristeći dostupni softver poput VPN-a - rekao je Mur.

- To se uobičajeno suzbija softverom za otkrivanje botova, ali to često može dovesti do lažno pozitivnih rezultata kada se stvarni korisnici pogrešno identifikuju kao botovi - dodao je.

Stručnjak za spomenutu tematiku Adam Leon Smit iz BCS-a rekao je da je popularnost Oasisa morala dovesti do problema s mrežnim stranicama. Leon Smit je rekao da je korištenje automatizovanih alata ili botova najčešći način zarađivanja na ulaznicama u 2024.

Na pitanje kako se internetske stranice mogu boriti protiv toga, odgovorio je:

- Postoje tehnike za otkrivanje i zaustavljanje botova, ali postoje i tehnike za izbjegavanje otkrivanja. Kao i u mnogim područjima kibernetičke sigurnosti, postoji stalnautrka između napadača i branitelja, trka u kojoj je AI podigao uloge.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 04:54