Džordž Harison / Shutterstock
27/10/2024 u 21:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Najpopularniji član Bitlsa na Spotifaju – Džordž Harison

Mada se najčešće smatra da su najpopularniji i najkomercijalniji članovi Bitlsa Pol Makartni i Džon Lenon, podaci striming servisa Spotifaj pokazuju iznenađujući rezultat: najviše se preuzima muzika sa albuma All Things Must Pass (Sve mora proći) gitariste i kompozitora iz sjenke - Džordža Harisona.

All Things Must Pass, čiji naslov jasno asocira na raspad najvećeg pop sastava u istoriji čovječanstva, prvi je solo album nekog od članova benda čije su pjesme na Spotifaju preuzete ukupno više od milijardu puta.

Objavljen prije malo manje od 54 godine, 27. novembra 1970. bio je prvi samostalni uradak muzičara koji se osjećao sputanim u velikom bendu i koji je teškom mukom uspijevao da „progura“ svoje pjesme na albume Bitlsa, čak i kada se radilo o klasicima poput While my guitar gently wheeps, Here Comes the Sun, Something.

Izložen ironičnim komentarima Lenona i Makartnija i odbijanjem da više njegovih pjesama bude na zajedničkim pločama Bitlsa, Harison je još 1968. godine riješio da prikupi „otpatke“ i objavi ih na sopstvenoj ploči.

Ispostavilo se da takvih pjesama ima više nego što može da stane i na dvostruki album, pa je od maja do oktobra 1970. Džordž snimio dovoljno materijala za trostruki album, na kojem se između ostalih nalazi i jedna od najpopularnijih pjesama svih vremena My Sweet Lord.

Kritika je ovaj album prihvatila sa ushićenjem, publika takođe, a jedini koji ga je dočekao na nož bio je Džon Lenon koji je izjavio da to svakako nije nešto što bi on dobrovoljno slušao.

Više od sedam miliona ljudi nije se složilo sa njim i bez okolišanja je kupilo ovaj trostruki LP što je Harisonu donijelo pravo malo bogatstvo i konačno potpuno priznanje u muzičkom svijetu. Podaci servisa Spotifaj pokazuju da taj uspeh nije bio prolazan. A o tome govori još jedan iznenađujući podatak: od svih pjesama koje su objavljene na zajedničkim albumima Bitlsa, najslušanija na strimig servisima je takođe Džordžova pjesma: Here Comes the Sun.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 21:19