Stiven Spilberg / -SHUTTERSTOCK
28/03/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spilberg otkrio jedan od najboljih naučno-fantastičnih filmova koji je gledao

Posebno oduševljava scena Pola kako surfuje na pješčanom crvu je jedna od najboljih koje je ikada vidio

Stiven Spilberg je dao svoju presudu o Dini: Drugi deo. Legendarni reditelj pun je reči hvale za nastavak u režiji Denisa Vilneva, a posebno za jednu scenu.

Spilberg i Vilnev su se zajedno pojavili u DGA-ovom podkastu Director’s Cut, u kojem je režiser koji stoji iza naučno-fantastičnih klasika Close Encounters of the Third Kind i E.T. vanzemaljac je hvalio reditelja Dina i Dolazak.

- Ovo je zaista vizuelni ep, a takođe je ispunjen veoma, veoma dočaranim likovima. Ipak, dijalog je veoma oskudan kada ga pogledate proporcionalno dužini filma. To je takva vrsta filma. Kadrovi su veoma slikoviti, ali ne postoji nijedan ugao ili pojedinačna postavka koja je toliko pretenciozna. Snimili ste jedan od najbriljantnijih naučno-fantastičnih filmova koje sam ikada vidio - rekao je Spilberg.

Slavni reditelj je oduševljen jednom scenom.

- U ovom filmu ima toliko čežnje za vodom. Uz sav pijesak koji imate u ovom filmu, riječ je zaista o vodi – o svetim vodama za kojima žudite, zelenoj livadi i plavoj vodi života. Snimili ste pustinju da liči na okean, more. Peščane gliste su bile kao morske zmije, a ta scena Pola kako surfuje na pješčanom crvu je jedna od najboljih koje sam ikada vidio. A ti si učinio da pustinja izgleda kao tečnost - dodao je on.

Vilneuve je primijetio da je snimao određene scene u određeno doba dana. Scena u kojoj se Pol (Timote Šalame) i Čani (Zendaja) ljube snimana je četiri dana, uvijek u isto vrijeme svakog dana, kako bi se održao kontinuitet.

Spilberg smatra da Vilnev spada među velike stvaraoce fantastičnih svjetova

On je dodao da su pješčane dine „odabrane” kak bi bile usmjerene jedna prema drugoj u kadru.

„To je bio najčudniji kasting koji sam ikada radio“, rekao je Vilnev. Spilberg je takođe pohvalio rad efekata, posebno kombajne začina u poređenju sa prvim filmom.

 - Te mašine su bile nevkerovatne. Mislio sam da su mašine bile nevjerovatne u prvoj Dini i ne znam šta ste uradili, ali ovog puta ste uradili nešto da ih detaljizirate sa padajućim pijeskom, to je bilo sjajno… Vorner Bros je platio za više piksela, zar ne? Zbog uspjeha prvog filma, dobro je imati više piksela u našem poslu - rekao je Spilberg.

Spilberg je na početku podkasta rekao da Vilnev pripada panteonu velikih reditelja koji stvaraju fantastične svjetove, piše Index.

Dozvolite mi da počnem tako što ću reći da postoje filmski stvaraoci koji su graditelji svijeta i znamo da to nije duga lista, ali znamo ko su mnogi od njih - rekao je Spilberg.

- Počevši od Žorža Melijesa i, naravno, Volta Diznija i Stenlija Kjubrika, Džordž Lukas, Džordž Pal, Rej Harihauzen… Frederiko Felini je izgradio svoje svjetove. Tim Barton, očigledno. Ves Anderson. Piter Džekson. Džejms Kameron. Kristofer Nolan. Ridli Skot, Giljermo del Toro. Lista se nastavlja. Ali to nije tako duga lista i ja duboko vjerujem da ste vi jedan od najnovijih članova te liste - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:27