/ -SUNO, UDIO, AI SERVISI, SCREENSHOT
25/06/2024 u 15:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Velike američke diskografske kuće tuže muzičke AI servise zbog kršenja autorskih prava

Velike američke diskografske kuće odlučile su u ponedjeljak da zbog kršenja autorskih prava tuže Suno i Udio, firme koje generišu pjesme uz pomoć vještačke inteligencije, navodeći da ovi muzički startapi iskorišćavaju snimljena dela poznatih umjetnika – od Čaka Berija do Maraje Keri.

Američko udruženje diskografske industrije (RIAA) objavilo je tužbe izdavačkih kuća, među kojima su Sony Music, Universal i Warner.

Jedan postupak pokrenut je pred federalnim sudom u Bostonu protiv Suno AI, a drugi u Njujorku protiv Uncharted Labsa, koji je razvio Udio AI.

Izvršni direktor Suno AI Mikei Šulman naveo je u pisanoj izjavi da je ta tehnologija "dizajnirana da generiše potpuno nove rezultate, a ne da pamti i ponavlja već postojeći sadržaj" i da ne dozvoljava korisnicima da referenciraju konkretne umjetnike.

Šulman je objasnio da je njegov startup, sa sjedištem u Kembridžu u Masačusetsu, pokušao da to objasni velikim muzičkim kompanijama, "ali umjesto da se upuste u raspravu u dobroj vjeri, oni su se okrenuli svojoj staroj advokatskoj priči".

Udio za sada ne odgovara na zahtjeve za komentar.

Predsjednik i izvršni direktor RIAA Mič Glezijer naveo je u pisanoj izjavi da muzička industrija već sarađuje sa odgovornim programerima vještačke inteligencije, ali je dodao da "nelicencirani servisi poput Sunoa i Udioa koji tvrde da je ‘pošteno‘ kopirati životno djelo umjetnika i iskoristiti ga profitiranje bez saglasnosti ili plaćanja, unazađuju obećavajuću priču o istinski inovativnoj vještačkoj inteligenciji za sve nas".

AI je užarena tema u muzičkoj industriji, a u debatama se pominju i kreativne mogućnosti nove tehnologije i bojazni oko njene zakonitosti.

U martu, Tenesi je postao prva američka savezna država koja je donijela zakon o zaštiti tekstopisaca, izvođača i drugih profesionalaca u muzičkoj industriji od potencijalnih opasnosti vještačke inteligencije.

Pristalice to zakona kažu da je njegov cilj obezbjeđenje da AI alati ne mogu da repliciraju glas umjetnika bez njihovog pristanka.

U aprilu, više od 200 umjetnika potpisalo je otvoreno pismo neprofitne Alijanse za prava umjetnika u kojem se tehnološke kompanije za vještačku inteligenciju, programeri i platforme za digitalne muzičke usluge pozivaju da prestanu da koriste vještačku inteligenciju za kršenje i obezvređivanje prava ljudskih umjetnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 08:24