/ Фото: Антонио Анхел
06/07/2021 u 19:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Снима се остварење о највећем прогону Срба: Ускоро филм "Олуја"

Први пут би на филмском платну била испричана ова болна, али изузетно важна тема за српски народ

Прва клапа филма и серије "Олуја" снимљена је данас у околини Уба, чиме је и званично започет пројекат који говори о једном од највећих српских страдања у новијој историји - прогону Срба из Хрватске.

Редитељ Милош Радуновић, који потписује и сценарио, окупио је екипу изванредних глумаца на челу са Златаном Видовићем и Јовом Максићем, како би први пут на филмском платну била испричана ова болна, али изузетно важна тема за српски народ, саопштено је Срни из Службе за односе са јавношћу овог филма.

Снимање је предвиђено да траје сљедећа три и по мјесеца, а премијера у биоскопима се очекује у децембру, док би серија од 12 епизода требало да крене са емитовањем од марта наредне године.

image
Фото: Антонио Анхел

Радуновић је рекао да је ријеч о причи о највећем егзодусу послије Другог свјетског рата и уједно највећем злочину које је претрпило српско становништво, а радња је смјештену у Српској Kрајини и прати више судбина које су базиране на истинитим свједочанствима људи који су преживели хрватску акцију "Олуја".

- Kренули смо са снимањем пројекта према ком имамо огромну одговорност. Овим филмом и серијом желимо да отргнемо од заборава и будућим генерацијама оставимо траг сећања на трагедију коју је донела операција `Олуја`, чије последице многи осећају и данас - рекао је Радуновић.

image
Фото: Срна

Говорећи о локацијама за снимање у општинама Ваљево и Уб, Радуновић је рекао да су људи који су преживјели "Олују" рекли му да ти крајеви доста подсјећају на Kрајину.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Kордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Kнин и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ ишле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:01