Најава фестивла тамбурашких оркестара / - фото: М.Н.
28/07/2021 u 12:53 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Бијелом Пољу 18. интернационални фестивал тамбурашких оркестара

Бијело Поље јесте град љубави, мултиетничког склада и жели да ту врсту емпатије пренесе на све учеснике фестивала, истакао је Ковачевић, директор Центра за културу

Осамнаести Интернационални фестивал тамбурашких оркестара одржаће се 30. и 31. јула на градском тргу у Бијелом Пољу, уз поштовање актуелних епидемиолошких мјера, саопштено је на данас одржаној конференцији за медије. Директор Центра за културу Милко Ковачевић, који је организатор, казао је да је Фестивал прилика "да још једном пошаљемо поруке љубави и пријатељства према свим државама које су учеснице манифестације, али и према онима који су ранијих година били наши гости".

- Бијело Поље јесте град љубави, мултиетничког склада и жели да ту врсту емпатије пренесе на све учеснике фестивала. Он се ове године одржава у прилично сложеним условима, али вјерујем да то неће утицати на његов квалитет- истакао је Ковачевић.

У оквиру двије фестивалске вечери, како је најавио умјетнички директор Центра за културу, Дражен Конатар, наступиће осам реномираних тамбурашких оркестара из пет држава, а специјални гости овогодишње манифестације су оперска дива Зорица Белић из Новог сада и млади црногорски музичар, Бјелопољац, Исак Шабановић.

-Представиће се ансамбли из Украјине, Босне и Херцеговине, Србије, Сјеверене Македоније и Црне Горе. Прво фестивалско вече, у 21 час и 30 минута, отвориће дјечији тамбурашки оркестар бјелопољске музичке школе, потом наступају ансамбли из Украјине, градски ТО из Пљеваља, оркестар Љубинка Лазића из Новог Сада, а гошћа вечери биће оперска пјевачица Зорица Белић. Друге вечери фестивала од 20 часова наступају тамбураши из Сјеверне Македоније, Музички сигнали из Бијелог Поља, ТО "Пролетер" из Сарајева, а тај дио програма затварају Бјелопољски тамбураши. Послије тога слиједи ревијални дио, можда и најатрактивнији, солистички концерт нашег Исака Шабановића", најавио је Конатар.

Сто сједећих мјеста само за вакцинисане

У циљу превенције од ширења заразе, Центар за културу, који је и организатор ове манифестације, обиљежиће простор за публику, односно обезбиједити 100 сједећих мјеста.

- У ограђени простор ће моћи да уђу само они који су пrимили макар прву дозу вакцине против ковида-19, односно, она лица која на увид донесу негативан ПЦР или брзи антиген тест и покажу га уз личну карту - саопштили су данас организатори и истакли да осталим лицима неће бити дозвољен приступ простору предвиђеном за публику.

Директор Центра за културу Милко Ковачевић апеловао је на грађане да се одговорно односе према себи и друштву, те да се на вријеме вакцинишу и носе маску, јер, како је нагласио, једино на тај начин се може овај, а и сваки наредни фестивал испратити у пуном капацитету, на задовољство публике и организатора.

Он је казао да је увјерен да ће љубитељи тамбуре уживати у овогодишњем програму, а саопштио је и да ће оба фестивалска дана употпунити наступи Културно-умјетничког друштва "Текстилац", у петак и суботу, од 10 до 12 часова, а предвиђена је и промоција произвођача бјелопољског краја.

Умјетнички директор Фестивала тамбурашких оркестара Милорад Мићо Мирановић казао је да посебна вриједност овогодишње манифестације јесте дјечији тамбурашки оркестар бјелопољске музичке школе.

-Први пут, послије низа година, имаћемо наступ дјечијег тамбурашког оркестра из Бијелог Поља. Ово је значајна ствар, јер ако немамо младост, не можемо са истим екипама стварати нове приче - навео је Мирановић.

Истакао је и да су тамбурашки оркестри, који су наступали и који наступају на овом фестивалу, најбољи амбасадори Црне Горе и Бијелог Поља.

Конференцији је присуствовао  и дугогодишњи пријатељ Интернационалног фестивала тамбурашких оркестара, Хасан Рамовић, власник компаније Пут-грос.

Покровитељ је Општина Бијело Поље, извршни продуцент Центар за културу, медијски спонзори Радио Бијело Поље и Радио-телевизија Црне Горе, док су пријатељи фестивал Пут Грос и Свислајон Таково.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:49