Vlahi spremio Vlahilizam / -OMOT
05/08/2023 u 17:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO)Reper Vlahi predstavlja album prvijenac

Vlahilizam donosi osam pjesama od kojih su "Čilijana" i "Mudrac" već objavljene, a svake nedjelje izaći će po jedna nova pjesma

Iako je svoju prvu pjesmu "Vožnja" objavio 2021. godine, dosad ih je nekoliko okačio na svom kanalu, a sada je Vlahi kompletirao i cio album. Prvijenac je naslovljen Vlahilizam i donosi osam pjesama, sastoji se iz dva dijela od po četiri pjesme. "Čilijana" i "Mudrac" su, za sad, jedine objavljene. Odsad će, kako je zamislio, svake nedjelje izaći po jedna nova pjesma sa albuma.

Sam izvođač potpisuje tekst, aranžman, miks/master i izradu video spota za objavljene numere. Za instrumentale je zaslužan makedonski producent Majzkluani, koji je među poznatim tzv. "type beat" kanalima na američkom Jutjubu.

- Cijeli projekat je zamišljen tako da protagonista ispriča, na sebi svojstven način, priče iz svakodnevnice i priče koje su proizvod mašte. Uz spoj nostalgičnih, džez melodija, zvuka savremenog hip-hopa i smirenog vokalnog performansa koji se ne da uznemiriti -objašnjava Vlahi, koji teži ka tome da ostavi trag na crnogorskoj rep/trep sceni.

Ikao nije nov na muzičkoj sceni Vlahi je vrlo vrijedan.

- Prije nego sam odlučio da pišem i snimam rep, okušao sam sreću u audio produkciji i pravljenju instrumentala, čime se bavim već 2-3 godine. Inspirisan vrstom američkog trepa koji se najviše oslanja na sintisajzere, brz, ambijentalan zvuk i jake kikove/basove, odlučio sam da snimim prvu pjesmu čisto radi zabave. Ta pjesma se zove "Vožnja".

Moja djevojka je radila kaver, kao i za većinu narednih projekata (uključujući i ovaj). Odaziv je bio lijep i mnogim prijateljima je to i dalje moja najdraža numera. Eksperimentisao sam i sa žanrovima kao što su emo trap, lofi, vaporwave, conscious rap i sl. I dalje tražim svoj zvuk i ne prestajem da isprobavam nove stvari. "Vlahilizam" je ono na čemu sam se trenutno zadržao  -otkriva Vlahi.

U radu se oslanja na sebe, sam je autor svojih pjesama.

- Autor sam svega što izbacim na Jutjub kanal. Iako znam da pravim svoje matrice, ne mogu da odolim a da ne "pozajmim" neku s interneta kad mi se svidi. Tekstovi, aranžman i miks/mastering takođe nose moj pečat. Učim i usavršavam se, ali se ne stidim da potražim pomoć kad osjetim da mi je neophodna - priznaje.

Svaka podrška starijih kolega je dobodošla.

- S obzirom na to da je Vlahi još uvijek malo ime na rep sceni, starije rep kolege nisu još mogle da čuju za mene. Međutim, osoba koju moram da pomenem je reper Sivilo. Nakon što sam mu se javio i poslao svoju pjesmu "Akillian", dobio sam dugačak odgovor za koji nisam bio spreman. Bio sam iznenađen kad sam vidio koliko cijeni moj trud i bio je oran da mi napiše svoje opširno mišljenje o pjesmi - šta mu se sviđa i na čemu bi trebalo poraditi. Imao sam čast da ga upoznam i naučim mnoge stvari od nekog sa toliko godina iskustva u muzici - iskren je reper.

Moram pomenuti i mlađe kolege od kojih su mnogi moji prijatelji. Grupa "Vnderhill" čiji smo članovi Kyoto, Qecman i ja oformljena je zbog zajedničkih ambicija i konstantno "guramo" jednan drugog radi međusobnog napretka, zbog čega mi je jako drago. Sa druge strane, tu su još i producent Vugla, reperke Jutro i Kurgashian, "Meant to Be" label, Toško, Tei i drugi. Neizostavna je i podrška porodice, djevojke i bliskog društva koji ne prestaju da me podstiču i motivišu.

Inspirisan reperima kao što su Yung Lean i cijelim "cloud rap" pravcem, kako kaže, želio je da spoji trep i vaporwave, žanr čije su glavne karakteristike usporen, opuštajuć i psihodeličan zvuk.

- Podloga bi obično bila nostalgična ili džez melodija. Dok sam pokušavao da tu fuziju dovedem do savršenstva, naletio sam na matricu koju je napravio Majzkluani, producent koji stvara i objavljuje za američko tržište. Znao sam da sam našao dragulj. Prva matrica koju sam iskoristio se može čuti u pjesmi "Klima" koju izvodim sa The Crying Name-om. Poslao sam mu pjesmu računajući da će mu bar biti drago što sam koristio baš njegovu stvar, da bi se na kraju ispostavilo da je razumio svaku riječ. Rekao mi je da je iz Makedonije, što je doprinijelo tome da se zbližimo i shvatimo da smo na istim talasnim dužinama. Njegovi bitovi pomažu da projekat zvuči baš onako kako sam htio - kaže Vlahi.

U publici sve više pristalica muzičkog aktivizma

- Kad čujem "Nije muzika toliko razvijena kod nas, ne radi se ovdje toliko, nema podrške...", kao da slušam pokvarenu ploču. Može se naći publika za apsolutno svaki žanr. Može da se napreduje i ljudima niko ne brani da snimaju. Ono što bih ja volio da vidim je međusobna podrška, koja je najveći problem. Nema je, a svima treba. Aktivizam u muzici postoji, samo se trebaju otvoriti oči. Vidim da nas u posljednje vrijeme ima sve više i siguran sam da će neko da se izdvoji i uzdigne na nivo koji u tom momentu bude najviši za crnogorsku scenu. Samo nek se radi - poručuje Vlahi.

Repom se zarazio zbog "slobodnijih" tekstova.

- Kao mali sam bio izložen svim mogućim muzičkim pravcima. Od muzike 70-ih, do folka, preko roka, RnB-a itd. Rep me privukao zato što je meni malom bilo nepojmljivo da neko može da opsuje, a ja navikao na muziku koja se uglavnom puštala na televiziji. Htio sam da čujem još, ali krišom da slučajno stariji ne bi saznali. Kako sam rastao, ne samo da sam otkrio da nije suština repa samo psovanje, nego i ljubav, mir, hvaliti se, biti opušten... Godine pokazuju da je hip-hop žanr koji je iznjedrio mali milion podržanova - od spoja RnB-a i repa pa do spoja agresivnih, rok podloga i trep elemenata. Rep me tjera da budem kreativan i izbacujem samog sebe iz zone komfora. Rep mi je pokazao da mogu da pjevam iako mi vokalne sposobnosti nisu na zavidnom nivou (pozdrav za autotjun). Rep mi je pokazao da muzika nije samo "tvrd" i dubok tekst ili samo mnogo dobar bit. Ako ti pjesma nema "vajb", tj. ne "zvuči", nešto ne radiš kako treba - ističe pjevač.

Inspiracija za tekstove je uglavnom svakodnevica bila tmurna ili uzbudljiva.

- Zavisi. Kao i svako mlad, imao sam i uzbudljive i tmurne trenutke. Kad čujem bit, osjetim o čemu bi u tom momentu bilo najbolje da pričam. Uglavnom su inspiracija stvari koje su mi se desile ili mi se dešavaju, iako nekad namjerno pretjeram ili pustim maštu da uradi većinu posla. Volim da iznenadim samog sebe dok pišem i kad vidim šta mi sve u trenutku padne na pamet. Publici ostavljam da otkrije koji tekst sam napisao ja, a koji Vlahi - naglašava.

Svaki muzički uredak prati i video zapis, koje snima starom Samsung kamericom.

- Kameru mi je pozajmila djevojka. Neke kadrove je snimala ona, a neke ja. Kadrovi su uglavnom spontani - vidimo nešto ispred sebe što može da se upotrijebi za spot i odmah krećemo da snimamo. Naravno, neki su i planski snimljeni kako bi odgovarali određenom "vajbu" koji ima pjesma - kaže reper.

U narednim pjesmama Vlahi najavljuje stihijsku nadogradnju tonova.
- Očekujte da prvi dio albuma neće biti isti kao drugi. Počinjemo laganim tonom, koji se iz pjesme u pjesmu mijenja. Nastojaću ka tome da svaka numera dobije isti tretman - zaključuje Vlahi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 05:14