Најскупљи сендвич на свијету / - Инстаграм
22/09/2021 u 06:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Златни хамбургер са авокадом кошта три милиона долара и – није за јело

Скулптура направљена од чистог злата вриједна је три милиона америчких долара. Аутор скулптуре Тим Бенгел, користио је прави тост од авокада као шаблон и направио је 27 три де модела појединачних комада сендвича

Најскупљи сендвич на свијету направио је Тим Бенгел. Скулптура је названа „Who Wants To Live Forever“, а представљена је на Недјељи умјетности у Берлину.

Скулптура направљена од чистог злата вриједна је три милиона америчких долара. Аутор скулптуре Тим Бенгел, користио је прави тост од авокада као шаблон и направио је 27 три де модела појединачних комада сендвича – пет кришки авокада, пет кришки парадајза, десет листова руколе, пет колутова лука и двије половине пецива.

Затим је сваки комад излио у 18-каратно злато и поново га саставио у сендвич. Укупно скулптура тежи више од 11 килограма. Њемачка галерија „Ротхер“, за овај златни тост је дизајнирала кутију вриједну 47.000 долара.

image

Најскупљи сендвич на свијету

- Инстаграм

Како наводи умјетник, тост од авокада је статусни симбол генерације миленијалаца који представља богатство, фитнес, статус и здрав начин живота. Умјетник такође, повезује своје умјетничко дјело са митом о краљу Миди, који је додиром све претварао у злато, да би на крају умро од глади.

- Сличне ствари се догађају у данашњем турбо-капитализму, који у својој похлепи за профитом, уништава све - рекао је уметник Тим Бенгел, који је постао славан 2017. године када су његове слике направљене од листића злата и обојеног пијеска на платну постале виралне. За Берлинску недјељу умјетности 2019. године изградио је врт у облику лобање од грмља и надгробних споменика.

Најскупља скулптура од тоста са авокадом на свијету стићи ће у Сједињене Државе крајем године, најприје на Недјељу умјетности у Мајамију. Такође, комад је доступан за куповину преко Галерије „Ротхер“.

(Пинк)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:46