Марко Беговић / Фото: Архива
15/05/2021 u 10:07 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беговић: У пинг-понгу Владе и скупштинске већине испаштају грађани

У Влади и скупштинској већини у једном су сагласни и влада консензус да је ризик од привремених избора велики, па нема ни пада ни крупне реконструкције Владе

Политички аналитичар Марко Беговић каже да скоро пола године од изгласавања повјерења Влади, јасно је да један број министара није одговорио амбициозном плану постављеном у експозеу премијера Здравка Кривокапића, али да крупна реконструкција или смјена Владе није реалан сценарио.

Беоговић је у разговору за Портал Дана истакао да је однос владајуће скупштинске већине и извршног органа подједнако слојевит и хетероген.

- Наиме, од почетног, експертског оквира се одустало намјештењима првенствено партијски профилисаних кадрова, па тако скупштинска већина може бити задовољна. Док су истакнути чланови партија збринути, скупштинска већина скида са себе одговорност у раду и функционисању органа државне управе. Како је гро ових намјештења привременог карактера, односно в.д. стање, озбиљан тест за функционалност Владе на путу ЕУ интеграција, представљаће спровођење професионалних и непристраних јавних конкурса и огласа – истиче Беговић.

Кључни проблем огледа се у изостанку консензуса око кључних вриједности – неселективна примјена прописа посебно оних који се тичу јавно - здравствене кризе, али и поштовање потврђених међународних обавеза и стандарда

Он сматра да Влада са доста проблема управља друштвено-политичким изазовима.

- Кључни проблем огледа се у изостанку консензуса око кључних вриједности – неселективна примјена прописа посебно оних који се тичу јавно - здравствене кризе, али и поштовање потврђених међународних обавеза и стандарда. Такође, рад Владе би требало усмјерити на усвајање прописа о утврђивању поријекла имовине као и деполитизацију АНБ-а и АСК-а. Додатно оптерећење представља и изостанак обећане рационализације, оптимизације и операционализације јавне управе, док се број извршилаца увећава – сматра овај политички аналитичар.

Беговић подсјећа да је претходна власт припремила дјелове система јавне управе за спровођење опструкције, која се одвија на више нивоа, а очитава се кроз квалитет припремљених материјала за рад Владе.

- Упркос овако неповољној друштвено-политичкој збиљи, скоро пола године од изгласавања повјерења Влади, за један број министара се може рећи да није одговорио амбициозном плану постављеном у експозеу премијера Здравка Кривокапића. Но, крупна реконструкција или смјена ове Владе није реалан сценарио, јер међу партнерима влада консензус да је ризик од привремених избора велики. Напријед поменути актери као да избјегавају да се ухвате у коштац са егзистенцијалним проблемима, корупцијом и девастацијом животне средине и простора. На крају, у оваквом, својерврсном пинг понгу, највише испаштају грађани – заклјучује Марко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:16