Дим са депоније Мислов до шири се градом / ФБ: Служба заштите
14/05/2021 u 06:40 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Депонија Мислов до у Никшићу данима гори, ватрогасци немоћни

Еколошка бомба угрожава град

Привремена депонија Мислов до у Никшићу поново је у пламену и то од 11. маја увече од када се густ дим са те локације проширио на готово цијели град. Посебно су угрожена насеља Страшевина и Кличево која су у близини депоније, која је иначе од центра града удаљена свега неколико километара.

Већ 18 година на Мисловом долу, смјештеном у брду Будош одлажу се све врсте отпада, без икаквих правила, претходног третмана, а нарочито не сходно важећим законима и прописима који се односе на област управљања отпадом.

Нови пожар не може да угаси ни киша, а ни припадници никшићке Службе заштите и спасавања који су само током сриједе на депонију одвезли више од 30 цистерни са водом. Како грађани у протекла два дана константно у помоћ зову новинаре и криве ватрогасце за неугашени пожар на Мисловом долу, јуче се огласио и њихов Синдикат из којег истичу да су њихове екипе даноноћно на терену, али да им је рад безуспјешан.

- Еколошки темпирана бомба -депонија Мислов до последњих пар дана показује своје зубе и пријети да ће се остварити наше "црне" слутње на које упозоравамо јавност већ више од деценије. Депонију Мислов до је, из угла наше струке, немогуће угасити водом како то сви наши суграђани мисле.Струка чак даје препоруке да се вода као средство за гашење и избјегава јер додатно може поспјешити развој опасних гасова и проширење пожара - нагласио је Славко Тадић предсједник Струковног сидниката ватрогасаца-спасилаца Никшића.

image

Депонија у Никшићу

- Фото: ФБ

Тадић, који је инжењер заштите од пожара-специјалиста, појашњава да је гашење водом узалудан посао, те да Служба заштите тренутно за пожар на депонији нема рјешење.

Пожар изазивају гасови

Отпад се у Мисловом долу одлаже малтене стихијски, а не десетине хиљада тона свих врста смећа само се лагерује и потом поваља машинама јер нема друге могућности за одлагање.

То је и разлог, објаснили су "Дану" недавно из градског Комуналног предузећа, те се у унутрашњости стварају гасови који често проузрокују пожар који се шири дубински и дуго траје.

Депонија је као привремена отворена 2003. године, а отпад на њој требао је да се одлаже свега неколико година потом. Решење тог проблема било је у свим предизборним кампањама, а и најавама представника доскорашње локалне власти, коју је предводио ДПС.

Годинама се, међутим кршио Закон о управљању отпадом, занемаривала упозорења еколога, али и петиције грађана који су безуспјешно тражили да се депонија затвори и санир

Проблеми на Мисловом долу, истакао је секретар Покрета УРА у Никшићу Мирко Павићевић, последица су немара бивше локалне власти која је радила "искључиво за свој лични интерес".

Депонија је горјела и крајем прошле године па су Никшићани готово неколико мјесеци удисали канцерогене материје настале сагоријевањем разног отпада, па и оног опасног.

-Након ослобођења тужилаштва Црне Горе, нови тужиоци у случају одлагања отпада на депонији имаће много посла. Одговорни ће морати да објасне како то да је неко успио да купи земљу депоније Мислов до, те како и коме се уплаћује до 15.000 еура мјесечно за одлагање отпада. Невјероватна је чињеница да је ико икада желио да купи депонију, а да није имао договор са Грбовићем, Симовићем, Ђукановићима. Питање је само за који зашто су то урадили - казао је Павићевић истичући да ће УРА, која је дио нове локалне власти, радити на изградњи рециклажног центра који су најавили током кампање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:45