Služba zaštite i spasavanja / - FACEBOOK
03/05/2024 u 17:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat vatrogasaca-spasilaca: Oprema stara, zakoni loši

Vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori Međunarodni dan vatrogasaca kao i prethodnih godina dočekuju bez zakonskih rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu ovu oblast, poručuju iz Sindikata uprave i pravosuđa, odnosno Strukovnog odbora vatrogasaca-spasilaca.

- Svakodnevno dokazujemo da smo spremni rizikovati svoje živote u cilju zaštite naših građana i njegove imovine. Zato od donosilaca odluka očekujemo da pokažu spremnost da donošenjem novih i boljih zakonskih rješenja urgentnije pristupe rješavanju identifikovanih problema -poručuju iz Sindikata.

Vatrogasci-spasioci, kako kažu, rade u uslovima gdje nemaju kolektivno osiguranje u slučaju povreda, bolesti ili smrti i ne posjeduju adekvatnu i atestiranu ličnu zaštitnu opremu dok je prosječna starost opreme kod onih koji je posjeduju preko deset godina, prenosi portal RTCG.

- U mnogim Službama ne radi optimalan broj vatrogasaca-spasilaca, naše Službe nemaju akte o procjeni rizika na radnom mjestu, a prostorije u kojim borave vatrogasci-spasioci su neuslovne i ne zadovoljavaju ni minimum standarda - navodi se u saopštenju Sindikata.

Požari, poplave, saobraćajni udesi te druge vrste tehničkih intervencija, elementarne nepogode – sve su to poslovi koje obavljaju vatrogasci-spasioci.

- To je izuzetno opasna, ali nadasve humana i plemenita profesija. Obavljajući poslove koji su propisani zakonom i dati nam u nadležnost često žrtvujemo zdravlje i sopstvene živote jer odakle svi bježe tamo idemo mi - navode u Sindikatu.

Nastaviće poručuju da poslove obavljaju jednako profesionalno i odgovorno u svim godišnjim dobima i krizama.

- Trudićemo se da sa raspoloživim sredstvima u punom kapacitetu pomognemo svima kojima je pomoć potrebna vjerujući da samo takvim odnosom možemo podići na još viši nivo svoj položaj, status i ugled. Da bi ispunili svoju misiju da pomognemo, sačuvamo i spasimo ljudske živote i imovinu prevashodno nas mora biti dovoljno, moramo imati neophodnu ličnu i kolektivnu opremu i posao koji obavljamo mora biti adekvatno materijalno vrednovan - poručuju iz Sindikata.

Kolegama vatrogascima-spasiocima Sindikat je čestitao 4. maj – Međunarodni dan vatrogasaca, uz želju da se u što skorijem periodu donošenjem novih zakonskih normi, riješe pomenuti ali i mnogi drugi problemi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:13