Томић и Благојевић / - фото: Шаховски савез
13/05/2021 u 22:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Драшковић и Томић повели

У будванском хотелу Медитеран почело jе доигравање за првог представника Црне Горе у историји на шаховском Свјетском купу. У полуфиналним дуелима су се састали, нови шампион, интернационални маjстор Лука Драшковић и његов колега по титули и прошлогодишњи шампион Блажо Калезић, односно осваjачи сребрене и бронзане медаље, велемаjстор Драгиша Благоjевић и фиде маjстор Александар Томић

У будванском хотелу Медитеран почело jе доигравање за првог представника Црне Горе у историји на шаховском Свјетском купу.

У полуфиналним дуелима су се састали, нови шампион, интернационални маjстор Лука Драшковић и његов колега по титули и прошлогодишњи шампион Блажо Калезић, односно осваjачи сребрене и бронзане медаље, велемаjстор Драгиша Благоjевић и фиде маjстор Александар Томић.

Љубитељи древне игре могли су да виде све оно што она носи са собом, а успjешниjи су били млађи играчи, односно Лука Драшковић и Александар Томић.

У партиjи Калезић - Драшковић, нови шампион се послије дуже времена одлучио за сицилиjанску одбрану, показавши желjу да жели борбу „прса у прса”.

Калезић jе одабрао вариjанту са великом рокадом, али jе непрецизностима омогућио Драшковићу да створи предност. Драшковић jе прво освоjио централног пjешака на полjу е4, Калезић jе затим жртвовао jош jедног пjешака али ниjе успио да стекне компензациjу, па jе након редуцирања материjала био принуђен да преда партиjу.

У дуелу у петак Драшковићу ће водити биjеле фигуре и биће му довољан реми.

Александар Томић jе такође од почетка партиjе показао жељу за побjедом, па jе већ у отварању жртвовао пjешака.

Искусни велемаjстор Благоjевић jе прихватио жртву и стекао минималну предност након отварања.

Играчи су доспjели у цаjтнот, а Томић jе полако преузимао инициjативу и сериjом прецизних потеза стекао предност.

Грубу грешку Благоjевића jе пропустио да казни и форсирано добиjе партиjу, па jе након временске контроле када су играчи добили по додатно пола сата за размишљање на табли након велике борбе била позициjа у границама jеднакости, међутим Благоjевић jе направио сериjу наjпрецизности, што jе Томић овог пута казнио и дошао до велике побjеде.

У петак ће биjеле фигуре водити Благоjевић.

Партиjе почињу од 15 сати.

Извор: Шаховски савез Црне Горе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:56