са прес конференције / - фото: Општина Тиват
07/09/2021 u 17:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адриатик Маринас Општини Тиват дугуjе 7 милиона еура

Предсjедник Општине Жељко Комненовић, наглашава да jе та накнада основно изворише прихода за општину и средства су потребна за унапређење градске инфраструктуре

Резултати економско-финансиjског вjештачења међусобних потраживања Општине Тиват и компаниjе "Адриатик Маринас“ доо (Порто Монтенегро), коjе jе на захтjев Општине извршио Центар за форензичка истраживања из Новог Сада, показуjу да та компаниjа Општини дугуjе 7.036.928,93 еура по основу накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта и припадаjуће затезне камате, истакнуто jе данас на конференциjи за новинаре, коjу су организовали представници локалне управе.

Предсjедник Општине Жељко Комненовић, наглашава да jе та накнада основно изворише прихода за општину и средства су потребна за унапређење градске инфраструктуре.

– Наша намjера ниjе да се затежу односи са инвеститорима, већ да проjекти коjи се реализуjу на териториjи општине несметано траjу и да се развиjаjу на добробит грађана Тивта, шире заjеднице и самих инвеститора. Мора се прекинути са праксом да се инвеститор директно договара са Владом Црне Горе, па да се обавезе 'по дубини' спуштаjу на локални ниво. У овоj администрациjи то се неће дешавати, jер смо ми мандат на посљедњим изборима добили као грађанске листе коjе се залажу за jавни интерес – казао jе Комненовић.

Он jе нагласио да Општина Тиват ни у jедном тренутку ниjе сприjечила даљи развоj проjекта Порто Монтенегро већ да га jе помогла, али да иста правила мораjу важити за све, те да грађани мораjу видjети бенефит од оваквих проjеката. Он jе нагласио да ће диjалог са инвеститором претходити свакоj даљоj активности, па и одређеним правним процесима.

Економски форензичар Ненад Шипка, коjи jе дио правног тима, формираног Уредбом предсjедника општине, на чиjем челу jе адвокатска канцелариjа Предрага Савића из Беграда, истиче да се Уговор између Владе Црне Горе и "Адриатиц Маринас" не обавезуjе Општину Тиват из простог разлога што Општина Тиват ниjе потписиник тог Уговора и с тим у вези ниjе у облигационим односима ни са jедним од потписника тог уговора.

Он jе констатовао да jе одредба из члана 18ц необавезуjућа по Општину, па jе самим тим предмет уговора коjе jе Општина у касниjем периоду потписивала са компаниjом "Адриатик Маринас“ позиваjући се на оваj члан, недопуштен.

– Када jе предмет обавезе недопуштен, уговор jе ништаван – закључуjе Шипка, коjи jе по сопственим риjечима, вjештачење извршио на основу свих закона, доступних уговора и припадаjућих одлука.

Директор Дирекциjе за инвестициjе Општине Тиват Будимир Цупара истакао jе да jе у протеклом периоду "Адриатик Маринас“ покренула пет управних поступака у вези са за обрачуном комуналиjа за изградњу диjела проjекта под називом "Бока плејс“. Према његовим риjечима Дирекциjа за инвестициjе дониjела jе четири рjешења укупне вриjедности преко 1,2 милиона еура, међутим у законском року ниjе извршена уплата средстава од инвеститора.

Ова правоснажна рjешења укинута су почетком августа, чиме jе инвеститор изгубио право грађења и приjаве грађења.

Према риjечима Цупаре инвеститор би морао поново покренути управне поступке коjи ће се обрачунавати по новоj Одлуци о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта. Сходно овоj Одлуци, финансиjске обавезе инвеститора значаjно ће се повећати, и то више од 50% у односу на раниjе зарачунату вриjедност.

– Адриатик Маринас“ jе у међувремену покренуо жалбени поступак на рjешења Дирекциjе и оваj поступак траjе пред надлежним Министарством, док jе Општина чврстог становишта да се обавезе по основу Одлуке о накнади за комунално опремање грађевинског земљишта мораjу измиривати.

Предсjедник општине jе нагласио да ће се власт на чиjем jе челу борити за jавни интерес.

– Правду и jавни интерес мора да осjети сваки грађанин Тивта од Кртола до Лепетана и то jе наш циљ – поручио jе Комненовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:24