Са свечане сједнице / -Јововић
05/08/2021 u 06:45 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адровић: Уз помоћ претходне Владе смо направили одлучне кораке

Аговић је подсјетио да је 4. августа 2012. године одржан референдум на ком се народ Бихора, скоро стопроцентно изјаснио да жели да има своју општину

Свечаном сједницом локалног парламента јуче је у Петњици обиљежен Дан општине. Присутне је на почетку сједнице поздравио предсједник Скупштине општине Мехмед Адровић, подсјећајући да су на јучерашњи датум прије девет година, и то након пола вијека чекања, грађани овјерили одлуку да се Петњици поврати статус општине.

– Јединством, одлучношћу и заједничким залагањем оствариле су се деценијске жеље народа овога краја да сам одлучује о својој судбини. Константно запостављање бихорског краја оставило је трага. Сада све то покушавамо да исправимо, надомјестимо и изградимо. Заједничким улагањем локалне управе, дијаспоре и претходне Владе успјели смо да направимо мале али одлучне кораке, на чему нећемо стати – нагласио је Адровић.

Награде и признања

На свечаној сједници уручене су награде "4. август". Највеће општинско признање добили су: локални Радио Петњица, Ревија "Бихор" и постхумно дугогодишњи хуманиста и познати друштвено- политички радник Хаћим Дураковић. Додијељена је и награда за најбољег студента, која је ове године припала Алиси Грујовић. Током свечаности уручена је и медаља борца коју је Удружење бораца и антифашиста Србије додијелило Фаику Адровићу, једином живом одборнику из времена када је Петњица средином прошлог вијела била Општина. У име награђених захвалио се главни и одговорни уредник Ревије "Бихор" Фаиз Софтић, рекавши да додијељена признања представљају почаст, али и обавезу да сви заједно уложе додатне напоре и дају пуни допринос развоју завичаја.

Предсједник општине Самир Аговић осврнуо се на околности које су претходиле одлуци на основу које је установљен Дан општине Петњица. Подсјетио је да је 4. августа 2012. године одржан референдум на ком се народ Бихора, скоро стопроцентно, изјаснио да жели да има своју општину.

– Овај датум симболизује наше јединство, слогу, снагу и трајно опредјељење да живимо у економски бољем и просперитетнијем друштву – истакао је Аговић.

Он је, упућујући захвалност свима који су дали допринос да Петњица поврати статус општине, нагласио да локална самоуправа чини све да створи што боље услове живота на простору Бихора.

– Остварени циљеви дају нам за право да констатујемо да је била исправна одлука да се овом крају да право да у оквиру општине преузме судбину у своје руке – казао је Аговић.

Он се посебно захвалио дијаспори и претходној Влади које су, како је нагласио, пружиле снажну подршку реализацији капиталних пројеката у свим сферама живота.

– Искористили смо прилику да на нашем неупитно развојном путу користимо приступна средства ЕУ и међународних фондова. Та средства су пласирана за пројекте запошљавања и пројекте заштите животне средине у области пољопривреде – навео је Аговић.

Истакао је да су економски инфраструктурни напредак, као и повећање квалитета живота видљивији из године у годину и да се нада да ће и нова Влада пружити руку помоћи становништву Бихора.

– Средствима Владе, дијаспоре, локалне управе, као и међународног фонда ИФАД у минулој години положили смо асфалт на 24 километра општинских путева, и веома смо поносни због овог нашег рекордног успјеха. Наставили смо с израдом техничке документације за три стратешки важна пута: Регионалног пута Трпези - Калаче, пута Биоча – Петњица и пута Петњица – Савин Бор – Бор. Очекујемо да ће у наредном периоду актуелна Влада имати разумијевања за ове пројекте које, нажалост, у овом тренутку није препознала – нагласио је Аговић.

Д.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:46