Pošumljavanje planine Vojnik / Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
22/10/2024 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na planini Vojnik zasađeno 11 hiljada sadnica

U okviru najveće volonterske akcije pošumljavanja požarišta kroz projekat „Boranka“ Saveza izviđača Crne Gore, u proteklim danima na planini Vojnik, uz učešće oko 140 volontera iz različitih institucija, formalno je i startovao ovaj projekat, a zasađeno je 11.000 sadnica.

Naime, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima kao najvažniji partner projekta Saveza izviđača Crne Gore, uz podršku zaposlenih u delegaciji EU u Crnoj Gori, Vojsci Crne Gore, dobrovoljaca, partnera, izviđačkih odreda Crne Gore i brojnih drugih volontera, otpočela je sa pošumljavanjem planine Vojnik sa sadnicama crnog bora, kada je za dva dana posađeno 11.000 komada sadnica, na radnoj površini od preko 4 hektra.

- Aktivno učešće u ovom projektu uzeli su službenici Područne jedinice Nikšić Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, pri čemu je samom pošumljavanju prethodila priprema radne površine – sakupljanje krupnijih grana, biljnog materijala, čišćenje terena i slično - saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Oni podsjećaju da je tokom jula 2022. ova lokacija bila zahvaćena velikim požarom u kojem je uništeno oko 200 hektara državnih i blizu 250 hekatara privatnih šuma.

- U skladu sa tim, a nakon izvršene primarne faze sanacije – doznake, realizacije opožarene drvne mase putem javnog poziva i pripreme terena, pristupilo se u realizaciju pošumljavanja - naveli su iz Uprave.

Na planini Vojnik 140 volontera zasadilo 8.000 sadnica crnog bora

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je u rasadniku „Trebaljevo“ u Kolašinu obezbijedila besplatnih 20.000 komada sadnica crnog bora za Savez izviđača Crne Gore i realizaciju projekta „Boranka“ u kojem je glavni partner, zbog čega će i u narednim danima biti nastavljene akcije pošumljavanja na drugim lokacijama na planini Vojnik, kako bi se što prije sanirala šteta koja je prouzrokovana šumskim požarom iz 2022. godine.

- Uprava će nastaviti aktivno da radi na obnavljanju crnogorskih šuma i nastojaćemo da u što većoj mjeri izvršimo pošumljavanje brojnih opožarenih površina, a sve u cilju unapređenja šumskog fonda Crne Gore - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 12:29