Akcija pošumljavanja planine Vojnik / Foto: Savez izviđača Crne Gore
19/10/2024 u 09:13 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na planini Vojnik 140 volontera zasadilo 8.000 sadnica crnog bora

Na planini Vojnik kod Nikšića više od 140 volontera zasadilo je 8.000 sadnica crnog bora.

Ovom akcijom započeta je kampanja pod nazivom "Boranka" koju realizuju Savez izviđača Crne Gore (SICG), Uprava za šume i Vojska, uz podršku brojnih partnera. U prvoj akciji učestvovali su izviđači, vojnici, članovi Opštinske organizacije Crvenog krsta i delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

– Cilj kampanje „Boranka” je pošumljavanje opožarenih područja u Crnoj Gori. Planina Vojnik, teško pogođena požarima, postala je prvo područje na kojem se „Boranka” realizuje ove godine. Sadnice su zasađene na dijelu planine gdje se šuma sama nije mogla obnoviti, a uoči sadnje pripadnici Vojske Crne Gore i izviđači temeljno su očistili teren od sagorenih stabala i pripremili ga za sadnju - navedno јe u saopštenju SICG-a.

Svečano otvaranje akcije uveličao je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Johan Satler, koji je izrazio oduševljenje projektom i naglasio značaj zaštite šuma i očuvanja životne sredine.

Događaj podržala i ambasada Hrvatske

Osim Evropske unije, koja je, kako je saopšteno, dugogodišnji pokrovitelj kampanje, događaj je podržala i ambasada Hrvatske.

Predstavnik ambasade Boris Belanić, opunomoćeni ministar, izrazio je zadovoljstvo što se ”Boranka”, nakon uspjeha u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, proširila i na Crnu Goru.

Uz njega, prisutni su bili i izviđači iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine koji su došli podržati prvu akciju u Crnoj Gori.

Predsjednik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović i glavni koordinator ”Boranka”​ Borislav Jovović zahvalili su volonterima, posebno istaknuvši primjer delegacije Evropske unije kao inspiraciju za crnogorsko društvo.

– Kampanja „Boranka” pokazuje važnost kolektivnog rada i brige za našu planetu - rekao je Satler zahvalivši se domaćinima na toplom dočeku i svim volonterima na njihovom trudu.

(FOTO) Kovačević: Opština će pomoći svim porodicama koje su u požaru ostale bez krova nad glavom

Akcije pošumljavanja će se nastaviti 19. i 26. oktobra, kao i 2. i 11. novembra na planini Vojnik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 09:14