Buduci izgled Velike skele / -JPMD
18/02/2022 u 06:15 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Алибегу: Локална управа Улцињ против партерног уређења Велике скеле, још један инвалидан пројекат

Очекујемо састанак са представницима Морског добра, како би нашли најбоље рјешење,казао је за "Дан" в.д. секретара Секретаријата за комуналне дјелатности и заштиту животне средине

Пројекат партерног уређења Велике скеле - пристаништа испод Старог града, које треба да финасира Јавно предузеће за управљање морским добром доведено је у питање јер се руководство Општине Улцињ и житељи Старог града противе тој инвестицији, сазнаје "Дан". Локална самоуправа је, како сазнајемо, већ упутила примједбе и очекују да се пројекат Морског добра обустави. То је за "Дан" потврдио Аднан Алибегу вршилац дужности секретара Секретаријата за комуналне дјелатности и заштиту животне средине.

image

Adnan Alibegu

-PRIVATNA ARHIVA

- Тачно је да смо Морском добру упутили допис да смо категорично против тог плана. Мишљења смо да тиме Улцињ добија још један инвалидан пројекат. Прије свега из разлога што сматрамо да нема сврхе спроводити уређење скеле, ако се зна какве ударе таласа трпи та локација када је југо. Сви знамо да је јачина југа у том дијелу таква да ће вода све да носи: и клупе и зеленило и све друго што се нађе на том мјесту. Било какво зеленило не може се одржати због утицаја слане воде. Мислимо да је много боље средства преусмјерити на завршетак лучице Кацема, односно продужење лукобрана који би спријечио продор таласа у лучицу те уређење Мандраћа, односно привезишта за чамце на другој страни. Очекујемо састанак тим поводом са представницима Морског добра, како би нашли рјешење на задовољство, превасходно свих грађана,казао је Алибегу.

На 4.600 м2 у плану трг, пристаниште и зелени појас

-Планирана намjена на том простору коjи обухвата укупно 4.600м2 jе трг- пристаниште са зеленим поjасом уз стиjене у подножjу Старог града. Предвиђено је постављање три типска обjекта сервисног карактера који се могу користити на разне начине, али jе, по мом мишљењу, кључни приоритет да jедан од њих треба да буде први гранични прелаз на мору. И остали обjекти треба да буду повезани са поморском дjелатношћу, на примjер, jахтинг клуб, школа jедрења и слично. Такође, jедан сервисни обjекат би био смjештен уз љетњу позорницу и предвиђен као простор за смjештаj реквизита, али и за кубус чиjим се расклапањем формира бина, на њега се качи платно за проjекциjе - појаснио је Омер Баjрактари.

Са партерним уређењем Велике скеле не слажу се ни мјештани Старог града, тврди Селим Караманага из Удружења "Каљаја". Према његовим ријечима мјештани су потписали петицију јер сматрају да такав пројекат не одговара локацији. Нас једноставно нико није ни питао шта ми мислимо о томе. Нисмо против тога да се пристаниште коначно уреди али не на такав начин као што планира Морско добро. Од удара југа ништа неће опстати. Па ми смо имали кандилабере на тој локацији па их сада више нема. Мислимо да планери једноставно нису узели у обзир временски фактор. Сматрамо да је боље завршити лучицу Кацему. За почетак могу очистити велике наслаге пијеска из лучице како би чамци могли да се вежу - каже Караманага.

image

Selim Karamanaga

-PRIVATNA ARHIVA
image

Buduci izgled Velike skele

-JPMD

Подсјетимо, координатор Jавног предузећа за управљање морским добром за општине Улцињ и Бар Омер Баjрактари наjавио jе да се, након завршетка тендерских процедура, наредних дана очекуjе потписивање уговора са извођачем радова за партерно уређење Велике скеле – пристаништа испод Старог града, у зони Морског добра. Извођач радова биће фирма ДОО "Ерланг", а укупна инвестициjа износи близу милион еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:20