На путу за Стожер асфалта више нема / М.Н.
14/05/2022 u 06:18 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Асфалт на путу од Блишкове до Стожера „појело” вријеме, кратери „украсили” пут

Посјетили су нас 2016. године представници локалне управе који су били запрепашћени какав нам је пут и да се под хитно мора поправити. То рекоше, и заборавише на нас, каже мјештанин Рајко Варагић

Пут од Блишкове до Стожера, дуг седам километара, скоро да је непроходан. На овом путу некада је била асфатлна подлога које скоро да више нема. Али зато има рупа на сваком кораку, за које мјештани Стожера кажу да више личе на кратере. Мјештани истичу да на путу више нема пропуста за воду, па зато и најмања киша направи огромне невоље.

-Остадосмо скроз без пута од Блишкове до Стожера. За нас који њиме и даље сабраћамо то је подухват раван подвигу - каже Рајко Варагић, мјештанин села Стожер.

image

Рајко Варагић

М.Н.

Он истиче да је пут јако лошем стању, па се ријетко ко, без пријеке потребе, усуђује да њиме крене.

- Пут је асфалтиран почетком 90-их година прошлог вијека и да од тада нико ништа предузео није да се он поправи и створе претпоставке за иоле несметано одвијање саобраћаја. Асфалт се више и не види, а макадамски дио трасе је у рупама и кратерима које представљају опасност за све који саобраћају овим нашим путем. И ми који живиму у Стожеру ријетко се одлучујемо да овај пут користимо изузев када морамо болесног одвести код љекара или отићи да платимо рачуне и купимо храну- жали се Варагић апелујући на надлежне у Општини али и у држави да им помогну и санирају пут јер, како каже, живот у овом планинском селу је тежак, а још тежи ако нематe адекватну саобрћајну комуникацију.

У читавом селу само два ђака

Рајко Варагић истиче да поред лошег пута мјештани Стожера муку муче да ухвате сигнал мобилне телефоније.

-Идемо по околним брдима да ухватимо сигнал. И о томе смо раније обавјештавали јавност али нико прстом мрднуо није да се стање поправи.И водоснадбијевање нам је лоше. Једну чесму што смо имали оштетили су камиони - прича Варагић и додаје да село има 60-ак домаћинстава, углавном старачких.

- Млади се одселише. У селу имамо само два ђака основне школе. Њихова породица муку мучи, да их превезе до матичне школе у Павином Пољу. Њихов случај доспио је недавно у јавност и један човјек доброг срца поклонио им је ауто да дјецу возе до школе и назад. У селу сада нема мале дјеце која стасавају да буду ђаци прваци- каже Варагић и додаје да је некада школа у селу имала 130 ученика, а од 2017. године потпуно је затворена.

- Понекад нас неко обиђе од општинских челника, углавном пред неке изборе, обећају поправку пута, али ништа не испуне. Дошло до нас овдје 2016. године осам представника локалне ураве и изразили су чуђење и запрепашћење какав нам је пут. Казали су да ово нијесу услови достојни човјека и да се пут мора под хитно поправити. То рекоше, и заборавише на нас. Замислите какав је пут тек сада, шест година након њихове посјете- истиче Варагић и наглашава да мјештани траже да коначно општинска управа узме у обзир санацију овог пута, те да очекују да их посјети и нови министар пољопривреде, Владимир Јоковић.

-Кад смо овај пут градили највећи допринос био је људи из Социјалистичке народне партије. Зато очекујемо да сада када су власт реагуију на прави начин- подвлачи Варагић.

Из локалне управе кажу да знају да је пут од Блишкове до Стожера у лошем стању и да ће све урадити да изврше његову санацију.

-Почели смо да поправљамо стање кад су путеви у Вранешу у питању. Прије неколико дана смо од Томашева према Потрку закрпили ударне рупе. То ћемо ускоро урадити и на овој дионици-каже Душко Ружић, секретар Секретаријата за комуно-стамбене послове и саобраћај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:50