Бициклима у планину: превоја Седло / -В.Ш.
24/08/2021 u 07:00 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Август на Дурмитору посјетио на златне 80-те

Август је премашио рекордну 2019. годину, а шта ће бити у наредном периоду то је незахвално прогнозирати. Најава има, интересовање је велико, али све зависи од епидемилошких мјера – каже Вања Крговић Шаровић

Градић под Дурмитором овог врелог љета био је изузетно посјећен. Посјета овом планинском туристичком центру била је одлична, а посебно у августу. По тврдњама овдашњих туристичких посленика, ово је била рекордна туристичка сезона у последњих три деценије. Мјештани кажу да је по посјећености током августа Жабљак подсјетио на златне осамдесете године прошлог вијека. То нам је потврдила и директорица Туристичке организације Жабљак Вања Крговић Шаровић, уз оцјену да је сезона која и даље траје одлична. Она истиче и позитиван тренд пријављених гостију.

image

Посјетиоци на Црном језеру

-В.Ш.

– Иако је почела нешто касније, овогодишња туристичка сезона је одлична. Август је премашио рекордну 2019. годину, док је јул за неких десет процената био лошији за исти упоредни период. Ови параметри су углавном на основу пријава гостију а оно што морам истаћи јесте да су пријаве ове године одличне, у односу на све претходне године. Пријава и наплата боравишне таксе одлична, наравно ту су утицали бесплатни ПЦР тестови јер су морали да се региструју да би се бесплатно тестирали, а свакако и ваучери за просвјету и здравство. Тако да је, између осталог, и то значајно утицало на пораст пријаве домаћих туриста, што је раније било изузетно лоше – каже Крговић Шаровић за "Дан".

Велики број резервација и за наредни период

И жабљачки хотелијери су задовољни, посебно посјетом у јулу и августу. За наставак сезоне истичу да најава и резервација има, али да све зависи од укупне ситуације коју диктира пандемија корона вируса.

– Што се тиче љетње туристичке сезоне могу рећи да смо баш задовољни. Капацитети су попуњени, радимо фино, а што се тиче остатка сезоне велики је знак питања. Иако имамо велики број резервација и у наредном периоду, све је непознаница, управо увођењем нових мјера услед наглог повећања броја заражених корона вирусом. Ипак, надамо се да ће бројне резервације и најаве бити реализоване бар до краја септембра. Све су то нове резервације али и оне које су направљене прије неколико мјесеци. Ако се значајан број тих резервација реализује онда можемо говорити о једној, иако скраћеној, заиста веома успјешној туристичкој сезони – каже Матија Мићовић, менаџер жабљачких хотела са четири звјездице,"СОА" и "Ски-хотел".

Што се тиче структуре гостију, наводи, иста није била онаква која је карактерисала периоде иза.

– Неупоредиво је било мање туриста из Француске, Њемачке, Белгије и још неких земаља који су претходних година долазили у великом броју, али је био појачан прилив туриста из Украјине, Казакстана и Израела, као и земаља из региона, посебно из Србије, БиХ и Хрватске. Ове године смо имали госте из Уједињених Арапских Емирата које досад нијесмо имали. Дакле, нека потпуно нова структура посјете. Такође, примјетно је да је опао туристички промет, мање се трошило него иначе, а повећана је била потражња за луксузним хотелима и боравак на сеоском подручју – наводи диреторица ТО Жабљак, уз оцјену да је крајње незахвално прогнозирати до када ће и у ком обиму сезона потрајати.

– Раније смо имали резервисане аранжмане по више мјесеци унапријед, а сада је тај рок много краћи, управо због ситуације коју диктира пандемија корона вируса. Шта ће бити у наредном периоду то је незахвално прогнозирати. Најава има, интересовање је велико али... Већ се уводе мјере ограничења, а да ли ће оне попуштати или ће пак бити ригорозније и строжије, од тога и зависи наставак сезоне. Септембар, па чак и октобар на Дурмитору је посебан доживљај за сваког љубитеља планине и нетакнуте природе, а то знају наши потенцијални гости. Да ли ће доћи остаје да се види – закључила је директорица ТО Жабљак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:53