Плужине / -Фејсбук
13/12/2021 u 07:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бајагић најавио састанак Општине Плужине и ЕПЦГ: Договарају реализацију уговорених обавеза

Обавезе електроенергетске компаније према Општини Плужине настале су због потапања насеља зарад изградње ХЕ "Пива" и ЕПЦГ је требала да до краја 2014. на подручју ове општине реализује више инфраструктурних пројеката вриједних око 11 милиона еура, што до данас није испуњено

До краја године руководства Општине Плужине и Електропривреде Црне Горе (ЕПЦГ) одржаће састанак на којем ће договорити наставак реализација обавеза те компаније према овој општини. То је најавио предсједник општине Плужине Мијушко Бајагић у информацији о реализацији обавеза ЕПЦГ према Плужинама, коју ће одборници локалног парламента разматрати на сједници заказаној за 23. децембар.

Обавезе електроенергетске компаније према опшини Плужине настале су због потапања насеља зарад изградње Хидроелектране (ХЕ) "Пива", која је пуштена у погон 1976. године. Протеклих деценија потписивано је више уговора између Општине и компаније, а последњи децембра 2010. године. ЕПЦГ је, према том документу, требала да до краја 2014. године на подручју општине Плужине реализује више инфраструктурних пројеката вриједних око једанаест милиона еура, што до данас није испуњено.

Бајагић у извјештају истиче да су успоставили бољу комуникацију са садашњим руководством компаније.

– Успостављена је боља комуникација и одржани су састанци са представницима ЕПЦГ, на којима је усаглашено да нису спорне уговорене обавезе и наставак реализације уговора о преосталим обавезама Електропривреде према Општини Плужине насталим по основу изгрдање ХЕ "Пива" од 15. децембра 2010. године, као и да је претходни менаџмент неоправдано избјегавао извршење уговора – предочио је Бајагић одборницима.

Досад уложено 4,5 милиона

Да је ЕПЦГ у ранијем периоду поштовала уговорене обавезе, Плужине би до сада већ имале дробилично постројење и, између бројних инфраструктурних пројеката, и пречишћач отпадних вода. Прва фаза савремене саобраћајнице кроз насеље завршена је у октобру ове године, када је руководство ЕПЦГ обишло Плужине. Главни финансијски директор компаније Миро Врачар тада је рекао да су од укупне вриједности уговореног досад у Плужинама реализовани пројекти вриједни 4,5 милиона еура. У радове прве фазе изградње саобраћајнице ЕПЦГ је уложила нешто више од милион еура, као и 45.500 за пројектантско-консултантске услуге. За надзор су издвојили 8.000 еура, а по основу експропријације земљишта чак 608.000 еура.

На најављеном састанку анализираће комплетну пројектну и другу документацију по појединачним пројектима за, како је наведено у извјештају, дефинисање пресјека стања реализованих и преосталих обавеза и покушати да нађу рјешење да се динамика реализације убрза. ЕПЦГ је у овој години завршила прву фазу градске саобраћајнице, чија градња је иначе започета прије четири године.

– Представници ЕПЦГ изразили су спремност да одмах прецизирају и интензивирају активности на финализацији недовршене пројектне документације, да се у буџету ЕПЦГ за наредну годину планирају средства за изградњу градске саобраћајнице – фаза 2, да се до краја ове године уради тендерска документација и распише јавни позив за прибављање понуда за одабир понуђача за изградњу градске саобраћајнце – фаза 2, да се планирају средства за расписивање јавног позива и набавку покретног дробиличног постројења са припадајућим средствима и опремом – наведено је у Бајагићевом извјештају.

За потребе ХЕ "Пива" потопљено је старо насеље Плужине, гдје је формирана вјештачка акумулација Пивско језеро, које се сматра највећим резервоаром питке воде на Балкану. Језеро, испод којег је остао један од најљепших "комада" Пиве, дугачко је 42 километра, а на појединим мјестима дубоко је око 180 метара.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 04:27