Privremeno odlagalište otpada iznad sela Rujišta / foto: d.j.
09/08/2024 u 07:03 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Berane: Izgradnja sanitarne deponije 14 godina na čekanju

U preporukama Evropske unije jasno je naznačeno da se na sjeveru Crne Gore mora graditi regionalna deponija i u okviru nje reciklažni centar gdje bi se vršila selekcija otpada i proizvodio određeni energent koji ima višestruko korisnu namjenu.

Takođe, izričito je zahtijevano da se mora odustati od dosadašnjeg načina odlaganja otpada, uz naglasak da postojeće deponije u velikoj mjeri remete prirodnu ravnotežu. Međutim, u Beranama se i dalje koriste alternativna rješenja za deponovanje otpada iako su aktivnosti oko izgradnje regionalne deponije započete još prije 14 godina. Iz lokalne uprave navode da se ove preporuke teško mogu ispuniti bez veće odlučnosti države. 

Drvoprerađivači traže poništenje tendera Uprave za šume: Bez posla će ostati 500 radnika

–Smeće iz Berana se godinama transportuje na privremenu deponiju iznad sela Rujišta, koja je od grada udaljena na preko 30 kilometara. To, zbog više faktora, predstavlja veliki problem, ali u datim okolnostima to je jedino rješenje u cilju da grad bude čist. Problem odlaganja komunalnog otpada može se riješiti trajno i na pravi način jedino ako se izgradi regionalna sanitarna deponija i reciklažni centar za nekoliko opština. Međutim, Opština Berane jednostavno nema sredstva da ovo pitanje riješi na trajan način, s obzirom na to da se radi o milionskoj investiciji, a država uporno ćuti po ovom pitanju – saopštili su "Danu" iz lokalne uprave.

U Evropu se ne može sa divljim odlagalištima
 

Mještani Beransela poručuje da se sa divljim deponijama ne može u Evropu.

– Berane je godinama bilo prepoznato po neriješenom pitanju odlaganja komunalnog odpada. Slike sa Vasovih voda godinama su obilazile svijet, a lokalno stanovništvo se protivilo izgradnji sanitarne deponije na ovoj lokaciji. Iskreno smo vjerovali da će nadležni konačno shvatiti da se pitanje odlaganja otpada u Beranama i susjednim gradovima mora riješiti na trajan način, ali od toga, nažalost, nije bilo ništa. Poslije svega opravdano pitamo kako država može da zagovara ulazak u Evropsku uniju sa toliko divljih deponija i razbacanim smećem na sve strane– ističe Slobiodan Lončar, predsjednik Mjesne zajednice Beranselo.

Iako je još 2010. godine, između deset ponuđenih, lokacija Vasove vode bila određena za izgradnju regionalne sanitarne deponije i reciklažnog centra za nekoliko opština do realizacije tog projekta nije došlo. To se nije desilo iako je za ove namjene, uz izradu projektne dokumentacije, potrošeno preko milion i po eura. Takvom rješenju protivili su se mještani Beransela, kao i brojni ekološki aktivisti, ističući da su Vasove vode zbog niza ograničavajućih faktora krajnje neprihvatljiva lokacija za regionalnu deponiju. Nakon upornih protesta mještana i promjene lokalne vlasti u Beranama, 2014. godine saopšteno je da se odustaje od tog projekta i da se na Vasovim vodama više neće istovariti nijedan kamion otpada.

–Poslije dešavanja na Vasovim vodama nije urađeno ništa da se pronađe neka druga, prihvatljivija lokacija za izgradnju regionalne deponije. Bilo je samo nekih deklarativnih zalaganja. Država je na potezu i ona mora da izađe sa valjanim predlogom koji će biti prihvaćem i koji će biti utemeljen na poštovanju svih važećih propisa kada je zaštita životne sredine u pitanju – ističu iz beranske NVO Ekološka inicijativa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 07:51