Deponija građevinskog i drugog otpada u MZ Park / foto: d.j.
23/08/2024 u 07:03 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Berane: Stanovnici MZ Park traže da nadležni spriječe ekološki haos nedaleko od centra grada

Da na sjeveru Crne Gore još uvijek nije na odgovarajući način riješeno pitanje deponovanja smeća potvrđuju i stanvnici beranske gradske Mjesne zajednice (MZ) Park, koji ukazuju da se godinama u neposrednoj blizini njihovih domova nalazi deponija za odlaganje građevinskog i drugog otpada.

Oni tvrde da im deponija stvara ozbiljne probleme i da u dobroj mjetri negativno utiče na životnu okolinu.

–Znamo da u Beranama još uvijek nijesu stvoreni odgovarajući uslovi za odlaganje komunalnog i drugog otpada i da se odgovrni po ovom pitanju suočavaju sa, zaista, velikim problemima. Međutim, krajnje je neprihvatljivo da se nedaleko od samog centra grada formira deponija za odlaganje građevinskog i drugog otpada. Nedopustivo je da se ona nalazi tik uz samu gradsku obilaznicu na koju se naslanjaju brojni stambeni objekti. Po našom saznanjima,na toj deponiji se odlaže i drugi otpad od kog se šire veoma neugodni mirisi, neprijatni za čitavu okolinu. Da je to tako ukazuju i svakodnevne pritužbe građana koji jednostano ne mogu da otvore prozore od svojih domova zbog smrada koji dopire sa deponije – ističe Petar Labudović, predsjenik Mjesne zajednice Park.

Lekić: Nemamo drugog rješenja

Iz Komunalnog preduzeća su kazali da razumiju primjedbe građana, ali da je opštinskom odlukom pomenuta lokacija određena za odlaganje građevinskog otpada.

–Jasno je da građani s pravom ukazuju na pojedine propuste kad je odlaganje otpada u pitanju. Ali svi moraju da razumiju da mi drugog rješenja za odlaganje građevinskog otpada u datim okolnostima nemamo. Ta lokalcija je za te namjene određena i opštinskom odlukom. Trudimo se da se otpad odlaže na odgovarajući način, ali ima i nesavjesnih građana koji tamo donose i ono čemu tu nije mjesto. Očigledno je da se ovaj problem, kao i čitavi problem odlaganja komunalnog otpada može riješiti izgradnjom regionalne deponije od koje, nažalost, još uvijek nema ništa – kazao je u izjavi za "Dan" Milan Lekić, direktor Komunalnog preduzeća.

On je u ime svojih komšija pozvao nadležne u Opštini Berane i Komunačnom preduzeću da za ove namjene pronađu neku drugu lokaciju i da deponijuuz obulaznici trajno očiste i zatvore.

– Svi smo saglasni da ovu deponiju treba što prije zatvoriti i da treba tražiti neko drugo rješenje. To moraju da prepoznaju i odgovorni u lokalnoj uptavi i Komunalnom preduzeću, jer ovoj deponiji, zbog brojnih razloga, ovdje nije mjesto. Uostalom, deponija je formirana na samoj obali Lima, što je dodatni razlog da se ona pod hitno uloni i da se ovaj prostor iskoristi za neke mnogo važnije stvari – naglašava Labudović.

Mјeštani Police blokirali magistralu: Traže da im Vlada dovede vodu sa Zagradskog vrela

Stanovnici MZ Park samtraju da bi u datom slučaju morale da reaguju i nadležne inspekcije.

– Svakodnevno smo prinuđeni da slušami i gledamo kako kamioni u ranim jutarnjim časovima, praveći ogromnu buku, istovaraju raznorazni otpad nedaleko od naših stanova. Zatim, odmah dolaze mašine koje zatrpavaju smeće. Dosta toga ostaje nezatrpano, što često raznose psi litalice na sve strane i od čega se ne može proći ulicom. Ovo je pravi ekološki haos i ružna slika našeg grade zbog koje bi nadležni trbali hitno da reguju. Nadležne inspekcije treba da sankcionišu ovakve stvari i donesu uredbu o zabrani odlaganja otpada na ovoj lokaciji – smatraju stanovnici MZ Park.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 15:30