Selo Brestovik / foto: M.N.
23/08/2024 u 07:10 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bez vode osiromašilo i selo i ljude u njemu

Mještani bjelopoljskog sela Brestovik, koje se nalazi na 16 kilometara udaljenosti od grada, tvrde da već godinama ljeti nemaju vode za osnovne potrebe.

Ističu da vodovod koji je napravljen u Pašića Polju 2001. godine, kao da nije u funkciji, jer ga ne mogu koristiti. Mještanin Suad Šabović kaže da je selo Brestovik, kao i četiri okolna sela: Žuren, Laholo, Potoci, Raklja, nedostatak vode osiromašio, te da je mještanima isplativije spakovati torbe i otići za inostranstvo. Šabović kaže da mještani pomenutih sela mole za pomoć Opštinu, Vodovod, razna ministarstva, tako i stanovnike okolnih sela od kojih bidonima uzimaju vodu za piće.

– Nemamo ni puta, ni vode, niko nas nikada obišao nije, niti je iko pokušao da nam pomogne. Ovdje ima 500 i više stanovnika, pet sela – Brestovik, Žuren, Laholo, Potoci, Raklja, i sve su to sela koja nemaju kapi vode do zime, kada imamo malo vode u bunarima. Čim prođe zima ostajemo i bez to malo vode. Obraćali smo se Opštini Bijelo Polje, Vodovodu "Bistrica", te bivšem ministru poljoprivrede Milutinu Simoviću. Ovom sada nijesmo, jer ne možemo da ih popamtimo, mijenjaju se non - stop, a na nas niko ne okreće glave kao da nijesmo živi. Uvijek dobijamo isti odgovor "vidjećemo", a to vidjećemo traje od devedesetih godina – kaže Šabović za "Dan" i naglašava da mještani nemaju nivca da kupuju vodu, pogotovo sada kada su, kako kaže, sve cijene skočile.

Zatvoreno čak 19 farmi

U selu Bresovik veliki broj stočara i poljoprivrednika odustao je od tog posla, zatvoreno je čak 19 farmi.

–Onaj ko drži stoku mora traktorima sa bidonima iči do Lima da uzme vodu za napajnje stoke. U današnjim uslovima i to je trošak, jer treba kupiti gorivo za traktor. Poljoprivrednici i stočari odustaju od posla, a farme se zatvraju. Devetnaest farmi je zatvoreno, dosta ljudi odustaju od stočarstva i poljoprivrede zbog ovog problema, uzmu torbu na rame i odlaze za intostranstvo, jer ovdje nema života – tvrdi Suad Šabović.

– Nemamo para da kupujemo vodu, pogotovo sada kada su digli cijene i prosto ne znamo šta da radimo. Vodu donosimo iz Bubanja i okolnih sela, snalazimo se, molimo ljude da natočimo vode, nekad naiđemo na razumne, nekad na nerazumne ljude, nekad nas puste da uzmemo vodu, a nekad ne daju, sve kako ko i kako kad – ističe Šabović koji je upravo zvog nedostatka vode zatvorio farmu krava. Kaže i da je u selu ostao samo onaj ko mora.

– Imao sam farmu od deset muznih krava i zatvorio sam je, upravo zato što nijesam imao vode i odustao sam od svega. Sad za potrebe porodice držim samo dvije krave. Nedostatak vode osiromašio je i selo i ljude u njemu –ističe Šabović.

Stanovnici bjelopoljske Ulice kneza Miroslava traže proširenje kolovoza i ukidanje dvosmјernog saobraćaјa

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 22:15