/ фото: ПР Центар
23/06/2021 u 13:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Безбједнији боравак туриста на Проклетијама

То је саопштено на прес конференцији поводом прекограничног пројекта “Развој екотуризма на Балканским Алпима“, коју су организовали Центар за заштиту и проучавање птица и Горска служба спашавања Црне Горе

У циљу безбједнијег боравка туриста и посјетилаца на Проклетијама обновљено је 68 километара прекограничних планинарских стаза, набављена је вриједна опрема за спасиоце и вриједан дрон са термалном камером који ће олакшати потрагу изгубљених особа у планини, обучени су планински водичи и адаптиран је Rescue centar, пише ПР Центар.

То је саопштено на прес конференцији поводом прекограничног пројекта “Развој екотуризма на Балканским Алпима“, коју су организовали Центар за заштиту и проучавање птица и Горска служба спашавања Црне Горе.

Програмска директорица ЦЗИП-а, Ксенија Меденица истакла је да је циљ пројекта одрживи развој прекограничне регије кроз заједничке туристичке потенцијале, који се заснивају на природном и културном наслијеђу.

- Активности које смо спровели у оквиру пројекта су допринијеле квалитету и разноликости услуга на Проклетијама, успостављању и промоцији заједничке туристичке понуде и повећаној безбједности посјетилаца Националног парка Проклетије у Црној Гори и Националног парка Бјесхкет е Немуна на Косову“, рекла је Меденица.

Казала је да је због неприступачног и специфичног терена планинског масива Проклетија, фокус пројекта била и сигурност туриста.

- До сада су многе интервенције у спашавању изгубљених или повријеђених особа показале потребу за обновом туристичке инфраструктуре, набавком додатне опреме, али и формирање „Ресцуе центра“ на овој планини-навела је Меденица.

Према њеним ријечима, у оквиру пројекта су реализоване бројне активности са циљем повећане безбиједности посјетилаца Националног парка Проклетије у Црној Гори и Националног парка Bјeshket e Nemuna на Косову.

- У оквиру пројекта смо обновили 68 километара прекограничних планинарских стаза, набавили смо опрему за спасиоце (техничку, личну и медицинску), вриједан дрон са термалном камером који ће олакшати потрагу изгубљених особа у планини, адаптирали смо Ресцуе центар на Проклетијама, као и реализовали обуке за будуће спасиоце и планинарске водиче- рекла је Меденица.

Представник ГССЦГ Велимир Вуковић, рекао је да су у оквиру пројекта, заједно са партнерима, уложили максималне напоре да безбједност туриста и посјетилаца Проклетија буде на највишем нивоу.

- Данас са сигурношћу могу рећи да смо досањали сан Балканских Алпа и да на том подручју имамо сјајан туристички производ- истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, кроз низ обука су кренули са формирањем обавјештајне тачке Проклетије, наводећи да је група младих прошла четири спасилачка тренинга која су била организована у Црној Гори.

- Те обуке су похађале и колеге са Косова. Кроз овај пројекат смо подстакли формирање Горске службе спашавања Косова, која није постојала. Организовали смо и тренинг за планинске водиче, који је похађало 20 људи са Косова и Црне Горе. На тај начин ће бити повећана безбједност туриста, јер они неће сами лутати по планинама, непоштујући правила која планина намеће, већ ће имати водича-  рекао је Вуковић.

Он је рекао да је око 58 хиљада еура уложено у набавку спасилачке и личне опреме.

- Кроз пројекат смо набавили личну спасилачку опрему за наше будуће спасиоце, дио техничке и медицинске опреме и дрон са термалном камером, који ће у значајној мјери нам помоћи кад су у питању потражне акције у том дијелу Црне Горе. Наша искуства до сад су била да смо највише имали потражних акција у реону Проклетија- казао је Вуковић.

Говорећи о медицинској опреми, Вуковић је казао да је набављен монитор животних функција, помоћу којег је могуће на лицу мјеста имати параметре за теже повријеђене који су битни за њихово збрињавање, као дефибрилатор - уређај за оживљавање.

- Једна од битних ставки је и систем радио везе, тако да у овом тренутку ГССЦГ комплетну територију Црне Горе има покривену са радио системом, који је најновије генерације који постоји на нашим просторима- рекао је Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:46