Ilustracija / - FOTO: PEXELS
18/12/2023 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Budžet Opštine Bar 45.060.000 eura

Izdaci za lokalnu infrastrukturu projektovani su na iznos od 16.700.000 eura i učestvuju sa 64,4 odsto u ukupnom budžetu, a obuhvataju izdatke za izgradnju putne mreže, javnu rasvjetu, vodosnabdijevanje i izgradnju kanalizacije kao i izradu projektno – tehničke dokumentacije

Budžet Opštine Bar za 2024. godinu vrijedan 45.060.000 eura usvojen je danas na sjednici Skupštine opštine glasovima većine odbornika, saopšteno je iz Opštine Bar.

Budžet je, kako nvode, uvećan za 42odsto u odnosu na onaj iz 2023. godine, koji je takođe imao uvećanje od 35 odsto u odnosu na 2022. godinu, što predstavlja svojevrsnu potvrdu održivog razvoja opštine Bar i odgovornog upravljanja od strane lokalne uprave koja je obezbijedila enormno uvećanje opštinske kase samo u protekle dvije godine.

- Osnovu za ovako projektovani finansijski plan za narednu godinu čini činjenica da  stepen realizacije tekućeg budžeta iznosti preko 119 odsto odnosno da je naplata prihoda u 2023. godini za oko 18 odsto iznad planiranog nivoa što predstavlja dobru pretpostavku i indikator za 2024. godinu, saopštili su iz Opštine.

Kako navode, lokalna uprava nastavlja praksu intenzivnog ulaganja u najvažnije infrastrukturne projekte koji transformišu Bar u jednu od najrazvijenijih crnogorskih opština.

- Budžetom za 2024. godinu kapitalni izdaci su planirani u iznosu od 25.150.000 eura ili čak 56 odsto ukupnog budžeta, a isti su u odnosu na plan za prethodnu godinu uvećani za 54 odsto. Izdaci za lokalnu infrastrukturu projektovani su na iznos od 16.700.000 eura i učestvuju sa 64,4 odsto u ukupnom budžetu, a obuhvataju  izdatke za izgradnju putne mreže, javnu rasvjetu, vodosnabdijevanje i izgradnju kanalizacije kao i izradu projektno – tehničke dokumentacije, saopšteno je iz Opštine Bar.

Kako navodi, u okviru tog iznosa, 6,4 miliona eura je opredijeljeno za izgradnju lokalnih puteva i saobraćajnica, za vodsnabdijevanje 600.000 eura, a isti iznos je namijenjen i za rasvjetu i elektrosnabdijevanje.

- Pored toga, skoro 1.5 miliona eura je opredijeljeno za investiciono održavanje koje podrazumijeva održavanje lokalne putne mreže, održavanje i regulaciju vodotokova proporcionalno na prostorima svih mjesnih zajednica. Za izgradnju i rekonstrukciju objekata od javnog interesa, izgradnju i rekonstrukciju parkova i dječijih igrališta, radove na javnim objektima zdravstva i obrazovanja te sanaciju pješačkih staza i trotoara kao i ostala uređenja, Opština Bar je Budžetom za 2024. godinu opredijelila više od 3 miliona eura, saopšteno je iz Opštine Bar.

Kako kažu, uprkos tome što realizacija tekućeg kapitalnog budžeta nije na maksimalnom nivou uslijed neefikasnog rada centralnih vlasti zbog čega se na posebnom računu Ministarstva finansija trenutno nalazi preko 4 miliona eura Opštine Bar namijenjenih eksproprijaciji zemljišta, što je ključna prepreka za realizaciju brojnih kapitalnih projekata, važno je istaći da lokalna uprava ostaje čvrstvo posvećena ovoj oblasti kao generatoru razvoja cijele opštine.

- Tome u prilog ide i činjenica da je više od 55% ukupnog budžeta za 2024. godinu namijenjeno kapitalnim investicijama pa možemo slobodno reći da je riječ o pravom razvojnom budžetu – poručio je predsjednik Raičević prilikom diskusije o Nacrtu budžeta na sjednici Skupštine opštine Bar.

Dodaju da je prepoznajući značaj rezultata sprovođenja dosadašnjih programa podrške lokalnoj ekonomiji, Opština Bar je još jednom pokazala čvrsto opredjeljenje za razvoj biznis ambijenta u opštini, te su s tim u vezi značajno uvećana sredstva za razvoj preduzetništva, poljoprivrede i zanatstva. Tako, planirana sredstva za podršku preduzetnicima i preduzetnicama iznose 500.000 eura,  agrobudžet je definisan na iznos od 200.000 eura, dok je zanatlijama namijenjeno 30.000 eura. 

- Osim toga, značajna sredstva su opredijeljena i  za sprovođenje socijalnih programa koje Opština Bar, kao prva lokalna uprava u državi, već uspješno implementira kroz finansiranje  učeničke populacije, medicinski potpomognute oplodnje i kreiranje pronatalitetnih politika. Naime, za potrebe sprovođenja aktivnosti u cilju eliminisanja socijalnih nejednakosti u društvu kao jedne od prioritetnih oblasti djelovanja lokalne uprave, Budžetom za 2024. godinu planirana su sredstva u iznosu od 231.500 eura namijenjena realizaciji LAP-a socijalne i dječije zaštite i unaprjeđenja socijalne inkluzije, dok su izdaci za MPO definisani na iznos od 45.000 eura odnosno 50% više u odnosu na plan za 2023. godinu. Time se još jednom potvrđuje posvećenost lokalne uprave smanjenju siromaštva, većoj inkluziji ranjivih grupa i osnaživanju porodice, saopšteno je iz Opštine Bar.

Dodatno, kako navode, u cilju podrške svim društvenim kategorijama, Opština je i za narednu godinu predvidjela finansijsku podršku radu organizacija kao što su Narodna kuhinja, Crveni krst i Caritas Barske nadbiskupije.

- Ništa manji fokus nije stavljen ni na obrazovni program i projekte pa su tako planirani transferi obrazovanju projektovani na iznos veći od pola miliona eura, kao izdaci za poboljšanje uslova u školama, prevoz učenika, nagrade i stipendiranje najuspješnijih barskih učenika i studenata. Nastavljajući praksu ulaganja u razvoj sporta kao najboljeg reprezenta našeg grada, sredstva za ovu namjenu planirana  su u iznosu od 1.490.000 eura, što je čak 49% više u odnosu na 2023. godinu. Osim toga, Opština Bar će nastaviti da ulaže i u razvoj kulture i organizaciju kulturnih manifestacija, kao elemenata koji predstavljaju neodvojivi dio imidža grada i doprinose značajnoj njegovoj turističkoj promociji, a za šta je budžetom opredijeljeno 740.000 eura ili 47% više u odnosu na prethodnu godinu. Posebno treba istaći da je Opština Bar sa posebnom pažnjom okrenuta razvoju i partnerstvu sa nevladinim sektorom, pa je Budžetom planirano 218.000 eura za podršku i realizaciju njihovih projekata, navodi se  u saopštenju.

Kažu da sve navedeno predstavlja potvrdu dinamičnog razvoja, "a budžet za narednu godinu samo je još jedan u nizu primjera odgovornog i uspješnog upravljanja sa vizijom Bara za buduće  generacije".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:47