Централна банка Црне Горе / - ФОто: ЦБЦГ
12/01/2022 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦБЦГ очекуjе добит од 2,15 милиона ЕУР

ЦБЦГ за разлог за увећање прихода у овоj у односу на прошлу годину наводи у већем планираном остваривању прихода од камата на хартиjе од вриjедности

Централна банка (ЦБЦГ) очекуjе у овоj години добит од 2,15 милиона ЕУР, што jе око 780 хиљада више у односу на прошлогодишњи план коjим jе проjектована добит од 1,37 милиона ЕУР, наводи се у овогодишњем Финансиjском плану ЦБЦГ, преноси Мина.

Према плану, коjи jе парламенту достављен ради упознавања, очекуjе се приход од 17,1 милион, док су расходи проjектовани на 14,95 милиона.

ЦБЦГ за разлог за увећање прихода у овоj у односу на прошлу годину наводи у већем планираном остваривању прихода од камата на хартиjе од вриjедности коjе су проjектоване на 3,082 милиона.

”Планирање прихода од камата базирано jе на претпоставкама да ће ниво укупних међународних резерви, односно обим расположивих средстава за инвестирање, износити просjечно око 1,075 милиjарди и да ће се наведена средства формирати из капитала, депозита Министарства финансиjа и рачуна клиjената”, наводи ЦБЦГ.

Приходи од камате на депозите ниjесу планирани за ову годину. Од осталих прихода од пословања ЦБЦГ очекуjе 13,9 милиона и у њима jе наjвећа ставка приход од накнада коjи jе проjектован на 13,046 милиона. Риjеч jе о накнадама за услуге платног промета, услуге од операциjа са готовим новцем, за спровођење принудне наплате, за контролу пословања банака, као и претраге кредитног регистра.

ЦБЦГ jе финансиjски план за ову годину припремила на основу извршења финансиjског плана за десет мjесеци прошле године, проjекциjе очекиваних просjечних стања пласмана и депозита, предвиђања кретања на међународном финансиjском тржишту у овоj години, очекиваног обима послова платног промета и броjа извршених трансакциjа, прихода од контроле банака, од претраге кредитног регистра, проjекциjе финансиjских расхода, трошкова запослених, административних, оперативних и других трошкова пословања.

- С обзиром на специфичности наставка пословања у ванредним околностима изазваних коронавирусом током ове године и поред пораста процента имунизациjе укупне популациjе и предузимања броjних мjера за ублажавање негативних ефеката, у планиране величине прихода и расхода су имплементирани и даље присутни негативни утицаjи пандемиjе - обjашњено jе из ЦБЦГ.

На расходноj страни наjвеће учешће имаjу трошкови пословања коjи су планирани на нивоу од 12,08 милиона, што jе два одсто више од плана за прошлу годину. Ове трошкове чине трошкови накнада, трошкови запослених, административни трошкови, као и оперативни трошкови пословања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:00