Žabljak / Željko Šapurić
17/09/2024 u 09:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čestitke povodom Dana opštine Žabljak

Brojni funkcioneri i politički lideri čestitali su Dan opštine Žabljak.

Borovinić Bojović: Žabljak prepoznat po prirodnoj ljepoti 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Dan opštine Žabljak i predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću i predsjedniku Opštine Radošu Žugiću. 

- Svim građanima i građankama Žabljaka, Vama lično, kao i ostalim članovima rukovodstva čestitam 17. septembar, Dan opštine. Ovaj značajan datum nas podsjeća na izuzetan doprinos vašeg grada u očuvanju slobode, mira i antifašističkih vrijednosti, koje su ugrađene u temelje naše države- kazala je ona.

Kako je istakla, Žabljak je oduvijek bio prepoznat po svojoj prirodnoj ljepoti i bogatom turističkom potencijalu.

- Vaša opština je neprocjenjivi dragulj Crne Gore, a njen razvoj i zaštita moraju biti prioritet, jer to nije samo obaveza prema sadašnjosti, već i zalog za buduće generacije. Sa uvjerenjem da će lokalno rukovodstvo nastaviti da predano vodi opštinu ka daljem razvoju i prosperitetu, još jednom vam srdačno čestitam Dan opštine- istakla je.

Bečić: Žabljak može stati rame uz rame sa evropskim i svjetskim turističkim centrima

Zamjenik premijera i potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić uputio je čestitke povodom Dana opštine Žabljak.

- Povodom 17. septembra, Dana opštine Žabljak, upućujem iskrene čestitke predsjedniku Opštine Radošu Žugiću, predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću, odbornicama i odbornicama Skupštine opštine, kao i svim građankama i građanima Žabljaka. Danas se sa dubokim poštovanjem i ponosom sjećamo slavnih stranica istorije koje su ispisali neustrašivi Durmitorci, braneći svoje ognjište i slobodu u trenucima najvećih izazova. Njihova hrabrost i nepokolebljiva odanost antifašističkim vrijednostima utkane su u svaki kamen Durmitora, kao trajni simbol naše borbe za slobodu i pravdu, a ujedno i temelj naše budućnosti- kazao je Bečić.

Kako je rekao, zahvaljujući svom bogatom prirodnom bogatstvu, ovaj jedinstveni kutak Crne Gore stekao je međunarodni ugled kao simbol našeg turističkog potencijala, a uvrštavanje Durmitora na UNESCO-vu listu svjetske baštine dodatno potvrđuje njegov značaj.

- Kao dom najposjećenijeg nacionalnog parka u zemlji, Žabljak s punim pravom nosi status prijestonice planinskog turizma, visoko rangirane na mapi evropskih i svjetskih turističkih destinacija. Naša je dužnost da, kroz odgovornu politiku i strateško planiranje, osiguramo razvoj Žabljaka i dobrobit njegovih stanovnika. Svjesni smo izazova migracija i depopulacije, stoga je pred nama zadatak da stvorimo uslove koji će zadržati mlade ljude u rodnom kraju, pružajući im priliku za lični i profesionalni napredak. Unaprjeđenje infrastrukture, obrazovnih i zdravstvenih usluga, kao i podizanje životnog standarda, naši su prioriteti na putu ostvarenja ovog cilja- naveo je on.

Sa svim predispozicijama koje posjeduje, uz jasnu viziju i odgovornu saradnju lokalne samouprave i državnih vlasti, Žabljak može stati rame uz rame sa prestižnim evropskim i svjetskim turističkim centrima, te doprinijeti ostvarivanju evropskog životnog standarda života za sve svoje građane.

- Uvjeren da će Žabljak doživjeti privredni i ekonomski preporod koji zaslužuje, još jednom vam čestitam Dan opštine- naveo je on.

SEP: Žabljak je svijetleća tačka na turističkoj mapi

- Zahvaljujući višegodišnjim ulaganjima u turističku i komunalnu infrastrukturu, uz izuzetne prorodne ljepote durmitorskog kraja, Žabljak je postao svijetleća tačka na turističkoj mapi Crne Gore i regiona. Takve okolnosti učinile su da Žabljak danas sve više privlači pažnju zaljubljenika prirode jednako zimi kao i ljeti, iz gotovo cijele Evrope i šire- navode iz Stranke evropskog progresa.

Kako kažu, biće potrebno još dosta znanja, ulaganja i truda da se postigne snažniji razvojni zamah žabljačke opštine i unaprijedi turistička ponuda cijelog kraja, s obzirom da se posljednjih nekoliko godina nije nastavilo sa projektima koji su planirani.

- Prilika je da podsjetimo da je 41. Vlada koju je predvodio Duško Marković radila na stvaranju konkretnih uslova za dinamičan razvoj Žabljaka. U to vrijeme uloženi su višemilionski iznosi u turističku, putnu i komunalnu infrastrukturu, u žičare i ski-liftove, kao i u podizanje hotelskih kapaciteta- navode oni.

Ćulafić: Posvećenost očuvanju prirodnih resursa od neprocjenjive važnosti za Crnu Goru

Ministr ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić čestitao je Dan opštine Žabljak.

- Povodom Dana opštine Žabljak, upućujem vam najiskrenije čestitke u ime Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Vaša posvećenost očuvanju prirodnih resursa, promociji održivog turizma, kao i stvaranju novih prilika za lokalnu privredu, od neprocjenjive je važnosti ne samo za Žabljak, već i za cijelu Crnu Goru. Predanost u očuvanju ovog dragocjenog dijela Crne Gore, kao i vaš kontinuirani doprinos unapređenju lokalne zajednice, služe kao inspiracija svima nama. Upravo vaša vizija i trud omogućavaju da Žabljak ostane ekološki biser Crne Gore, ali i primjer ekonomske i društvene vitalnosti- naveo je on.

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera će, kako navodi, uvijek pružiti podršku svim budućim razvojnim projektima, kako bismo zajedno radili na unapređenju kvaliteta života u vašoj opštini.

- Uz želju da i dalje ostanete posvećeni očuvanju vašeg predivnog okruženja, podsticanju ekološke svijesti i stvaranju novih prilika za ekonomski i društveni napredak, čestitam vam ovaj važan dan i nadam se da ćemo i ubuduće zajedno graditi održivu budućnost za Žabljak i cijeli sjever Crne Gore- navweo je on.

Dukaj: Žabljak je konkurentan centar zimskog  i ljetnjeg turizma

Ministar javne uprave, Marash Dukaj, čestitao je 17. septembar, Dan opštine Žabljak, predsjedniku Opštine Žabljak, Radošu Žugiću i predsjedniku Skupštine opštine Žabljak, Ivanu Popoviću.  

- U ime Ministarstva javne uprave i u svoje lično ime koristim priliku da vama, građankama i građanima Žabljaka uputim najsrdačnije čestitke povodom 17. septembra, Dana opštine.  Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji, kulturnoj baštini i prirodnim ljepotama koje ga okružuju, Žabljak je prepoznat kao turistički centar Crne Gore. Uvjeren sam da će Opština Žabljak i u narednom periodu intenzivirati rad na promociji i uspješnoj valorizaciji svojih prirodnih i drugih potencijala te da će u skladu sa savremenim  standardima ostati konkurentan na domaćem i svjetskom tržištu kao centar ne samo zimskog nego i ljetnjeg turizma. Ministarstvo javne uprave ostaje otvoreno za saradnju i podršku u svim oblastima iz djelokruga rada, sa posebnim akcentom na  izgradnju  jednostavnih, brzih i boljih javnih usluga za građane i privredu - napisoa je Dukaj u četitki.

Camaj: Žabljak zauzima posebno mjesto 

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikolla Camaj, čestitao je 17. septembar, Dan opštine Žabljak, predsjedniku Opštine Žabljak, Radošu Žugiću i predsjedniku Skupštine opštine Žabljak, Ivanu Popoviću.

- Zadovoljstvo mi je da vama i svim građankama i građanima Žabljaka upućujem najsrdačnije čestitke, kako u ime Skupštine Crne Gore, tako i u svoje lično ime, a povodom 17. septembra, Dana opštine. Za ljude koji su makar jednom posjetili Žabljak, to ime će ih uvijek asocirati na neopisivo lijepu  prirodu, sa neprocjenjivim prirodnim resursima. Zbog svoje jedinstvene prirode i kulturološke posebnosti Durmitora, Žabljak zauzima posebno mjesto na mapi- naveo je on.

Mandić: Uvjeren sam da će Žabljak nastaviti da bude simbol napretka i sloge

Bogdanović: Žabljak predstavlja jedan važan temelj savremene Crne Gore

U ime Kluba poslanika Demokratske Crne Gore kao i u svoje ime, predsjedniku opštine Radošu Žugiću, predsjedniku SO Ivanu Popoviću, građankama i građanima, upućujem čestitke povodom 17. septembra - Dana opštine Žabljak, kazao je šef Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović.

- Antifašizam i slobodarska tradicija, sve tradicionalne vrijednosti, neraskidivo su povezane sa Durmitorskim krajem. Žabljak predstavlja jedan važan temelj savremene Crne Gore, koja je vrlo važan faktor regionalne stabilnosti kao i prva naredna članica EU. Sa prirodnim i ljudskim potencijalima koje ovaj kraj posjeduje, ova opština može postati privlačno mjesto ne samo za turiste već već i za još više stranih investicija s obzirom na neprocjenjiv potencijal u oblasti seoskog turizma. A na nama je da sve te potencijale iskoristimo - kazao je Bogdanović.

- Uvjeren sam da će u godinama koje su pred nama, Žabljak predstavljati jedan od najvećih turističkih centara regiona, a isto tako da će velikim dijelom doprinijeti ekonomskom razvoju Crne Gore- dodao je.

Popović: Žabljak je oduvijek bio prepoznat kao simbol turističke ponude i prirodne ljepote

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore, Zdenka Popović u ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime čestitala je Dan opštine Žabljak, predsjedniku Opštine Radošu Žugiću, predsjedniku Skupštine opštine Ivanu Popoviću i svim građankama i građanima Žabljaka.

- Žabljak je oduvijek bio prepoznat kao simbol turističke ponude i prirodne ljepote, ne samo u Crnoj Gori, već i mnogo šire. Njegov jedinstveni spoj netaknute prirode, Durmitorskog masiva i brojnih kulturno-istorijskih spomenika, privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta. U tom smislu, razvoj infrastrukture i unapređenje turističke ponude moraju ostati prioritet, kako bi se osigurala dugoročna održivost i dalji prosperitet. Takođe, trajna zaštita Durmitora kao UNESCO-vog spomenika prirode osigurava svijetlu budućnost za sve građane Žabljaka i okoline. Sigurna sam da će rukovodstvo Opštine, uz podršku građana, nastaviti sa radom na projektima koji će unaprijediti kvalitet života svih stanovnika - naglasila je Popović.

Istakla je da Dan opštine Žabljak nosi poseban značaj i kao podsjetnik na slavnu antifašističku borbu koja je u temelju naše slobode.

- Žabljak i njegovi hrabri stanovnici dali su ogroman doprinos u borbi protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata, čuvajući čast i dostojanstvo svog naroda u istorijski najtežem periodu. Ovaj datum simbolizuje ne samo sjećanje na borce koji su položili svoje živote za slobodu, već i neprolazne vrijednosti antifašizma, slobode i jednakosti, koje su utkane u temelje moderne Crne Gore. Sjećanje na herojsku prošlost obavezuje nas da i dalje radimo na očuvanju mira, slobode i solidarnosti među ljudima - podsjetila je Popović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 10:00