Porodice Krasnići i Gaši / FOTO: Ž.Šapurić
19/08/2024 u 07:02 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Četiri romske porodice ostale bez krova nad glavom: "U јednom trenu sve što su imali postalo јe pepeo"

Dežurno vatrogasno vozilo Službe za zaštitu i spasavanje, sijeno i đubrivo koje još tinja, miris paljevine i fekalija tužna su i sumorna slika nikšićkog naselja "Budo Tomović" poslije velikog požara koji je za kratko vrijeme progutao četiri stambene barake i desetak pomoćnih objekata.

Dvadesetak pripadnika romske populacije za samo sat ostali su bez kompletne imovine, svih dokumenata i krova nad glavom i, kako kažu, sada je ulica njihov dom. U pomoćnim objektima bilo je smješteno nekoliko grla krupne i sitne stoke, tako da je materijalna šteta još veća.

Majka osmoro djece Antigona Krasnići kaže da јe u јednom trenu ostala bez barake u kojoj je živjela posljednjih dvadeset godina sa suprugom i djecom.

– Bila sam u komšiluku. Suprug јe spavao u kući, a djeca su mi bila na jezeru Krupac da se rashlade. Komšije su vidјele požar, ušle u kuću i probudile supruga, ali već јe bilo kasno, duvao je vjetar i vatra јe brzo progutala moj jedini dom. Ništa se nije moglo spasiti, sve stvari, garderoba i dokumenta, sve je pretvoreno u pepeo. Ono što smo godinama stvarali sve je nestalo, ostala sam sa porodicom na ulici bez ičega. Prvu noć spavala sam na zgarištu ispred moje barake, a ostatak porodice spavao јe u smјeštaјu koji je obezbijedila Opština Nikšić. Na ulici smo, ali sam srećna što niko nije stradao – kroz suze priča Antigona Krasnići i naglašava da se u naselju "Budo Tomović" inače teško živi.

image

Femija Krasnići sa majkom ispred izgorele barake

FOTO: Ž.Šapurić

– Pored svih muka kroz koje prolazimo, posljednjih godina pojavile su se i zmije otrovnice – kaže Antigona Krasnići i dodaje da ja zahvalna predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću, koji joj je dosad tri puta dao novčanu pomoć za liječenje teško bolesnog dјeteta.

I Redžep Gaši ostao јe bez svega, kuće, pokućstva i svih dokumenata. Kaže da јe u momentu izbijanja požara sa porodicom bio na jezeru Krupac.

– Komšija me јe telefonom obavijestio da mi kuća gori. Došao sam "bez duše", ali ništa, baš ništa nijesam mogao spasiti. Sve što smo ja i žena imali, sve je izgorelo, namještaj, lična dokumenta, ljekovi, dječija roba i hrana. Imao sam nešto malo novca i to јe izgorelo. Imam suprugu i troje djece, dvije kćerke od šest i 18 mjeseci, i sina od tri godine. Porodicu izdržavam sakupljajući staro željezo i obilazeći konteјnere. Sada sam u staro gvožđe prodao i moj izgoreli šporet da bih za te pare kupio djeci hrane da bi danas nešto jeli, a sjutra ne znam šta ću. Od imovine sada imam jedino majcu, šorc i papuče – kaže Gaši.

Ista sudbina zadesela je i Femija Krasnićija koji niјe bio u naselju јer sa porodicom radio na Crnogorskom primorju.

– Kada sam došao u Nikšić zatekao sam četiri zida i gomilu pepela. Lična dokumenta, televizor, šporet, frižder i kompletan namještaj koji sam godinama krvavo sticao, sve je nestalo. Hvala Bogu niko nije stradao, niti se povrijedio. Gledam u nebo i nadam se da će nam neko pomoći – kaže Krasnići.

Pomoćnik komandira nikšićke Službe zaštite i spasavanja Goran Tripković ističe da јe zbog vjetra požar brzo zahvatio obјekte koјi su bukvalno "naslagani" jedan na drugi i došlo je do prenošenja vatre.

– Požar je izazvao materijalnu štetu, ali sreća u nesreći je da niko nije stradao, niti јe povriјeđen – kazao јe Tripković.

Iz Opštine Nikšić su odmah reagovali i za porodice koje su ostale bez krova nad glavom obezbijedili su privremeni smještaj u hotelu "Trim". Reagovala je i Opštinska organizacija Crvenog krsta koja je porodicama uručula najneophodniju pomoć.

Šaljaj: Četiri romske porodice ostale bez krova nad glavom, potrebna hitna reakcija nadležnih

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 15:56