Спорна рушевна кућа у Старом граду / -Б.М.
06/02/2022 u 06:45 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Црна тачка” Котора кућа из које расте дрвеће

У непосредној близини те рушевне куће је и главна галерија за инфраструктуру, а коријење тог дрвећа врло брзо ће доспјети до тих галерија и може довести и до њихововог оштећења, наводи Кнежевић

Преплочавање Пјаце од кина, једине у Старом граду која није урађена послије земљотреса 1979. године, али и дијела испред Катедрале Светог Трипуна, "ушло" је у Нацрт плана и програма рада општинске Дирекције за уређење и изградњу Котора за 2022. годину. У Мјесној заједници (МЗ) Стари град истичу да су осим ових, између осталог, предложили и наставак радова на канализационом систему у Занатској улици (некадашња Улица 29. новембра), најдужој у Старом граду.

image

Драгана Кнежевић

-Б.М.

-То је једини дио града у којем је послије земљотреса није урађена канализациона инфраструктура. Реконструкција је започета прије 5, 6 година. Посљедње двије године се апсолутно ништа не ради. Остао је вјероватно дио прикључивањана на тај систем, шта ће се дешавати видјећемо. Такође смо тражили заштиту неколико старих чесми у граду (код куће Хомена, иза старог сиротишта, на Пјаци од млијека) које треба репарирати. Не морају бити у функцији, али чесме су овом граду биле живот. У вријеме земљотреса 60 до 70 одсто кућа у Старом граду нијесу имале текућу воду него су се снабдијевале управо са тих чесми. Дакле, оне су дио историје града и треба их сачувати. Карампана се редовно одржава не видим зашто не би и те чесме које једног дана могу бити поново од велике користи становништву, оцијенила је за "Дан" предсједница Савјета МЗ Драгана Кнежевић.

Санирати улицу преко Мечеров бријега

Савјет Мјесне заједнице је за програм рада Дирекције кандидовао и асфалтирање, то јест санацију улице која води из Табачине, преко Мечеров бријега, поред дјечијег вртића и Златних њива и прикључује се на магистралу код Љетњег базена.

-Тај пут је у лошем стању, а ту живи јако пуно људи који су моторизовани. Осим тога врло је користан у току љетњих гужви које се стварају на Табачини. Макар дио Которана тај пут користи као заобилазницу да избјегне могуће гужве које су нон - стоп на Табачини, од ујутро до увече. На жалост у програму нисмо примјетили да је тај наш захтјев узет у обзир, а да ли ће се касније наћи простора да се ту нешто ријеши, вријеме ће показати, констатује Драгана Кнежевић.

Наводи да је "црна тачка" у Старом граду кућиште једне породичне куће која се налази близу Кина "Бока", а у чијој унутрашњости расте дрвеће које је прерасло њену висину. Од овог објекта су практично остали само зидови. Такође у непосредној близини је, каже Кнежевић, и главна галерија за инфраструктуру.

-Кишна и канализациони систем који пролази у непосредној близини. Коријење тог дрвећа ће врло брзо доспјети до тих галерија и вјерујем да може доћи и до оштећења. Стучњаци су нам рекли да управо корјење дрвећа оштећује те подземне галерије. Тражили смо да се уклони дрвеће, нарочито да се уништи његово коријење, јер се без тога неће ништа постићи, а осим тога то кућиште је пуно смећа и разног отпада, упозорава Кнежевић.

Указује на лоше одржавање зелених површина прије свега репрезентативне шетнице на потезу од Љетње позорнице до Цитаделе, која је новоуређена прије двије године. Нередовно се, каже, и на погрешан начин одржава, а расвјета је поломљена.

-Под хитно треба нешто предузети, ангажовати квалитетну радну снагу која зна да одржава вишегодишње зеленило и биљке, сматра Кнежевић наводећи да се дуго година чека на реконструкцију фонтане код кафане "Дојми".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:13