Kod spomenika u Kosćelama / -SUNBOR
15/07/2024 u 13:09 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Čuvaju od nezaborava bitku na Košćelama

"Ovdje je 15. jula 1941. godine 58 partizana u toku osmočasovne borbe uništilo fašistički motorizovani bataljon od 800 vojnika”, stoji na spomen-ploči u Košćelama gdje se odigrala jedna od najslavnijih bitaka sa početka rata 1941- 1945 godine

Trinaestojulski ustanak i sve njegove bitke su bile velike, a bitka na Košćelama prepoznata je kao svetionik koji je obasjao tada porobljenu Evropu. Delegacije SOBNOR-a Crne Gore i boračkih organizacija Podgorice, Cetinja i Kotora, porodice palih boraca i gradjani koji bastine vrijednosti antifašističke borbe položila su danas cvijeće na spomen- ploču, a  Veselin Rudović, predsjednik OBNOR-a 1941 – 1945 Cetinje, podsjetio na slavnu borbu,

– Tog 15. jula 1941.godine godine grupa gerilaca iz ovih krajeva Ljubotinja i Ceklina pod komandam kapetana Jakova Kusovca i političkog rukovodioca KPJ Mila Lubarde uspjela da zaustave motorizovani italijanski bataljon divizije Mesima sa preko 800 vojnika, koji se kretao iz pravca Rijeke Crnojević prema Cetinju. Upravo ovdje su ih sačekali i nanijeli najveći poraz fašistima u porobljenoj Evropi do tada - kazai je Rudović.

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević kazao je da smo dužni da izrazimo poštovanje prema svima koji su u borbi za svoje ideale, slobodu platili najvećom mogućom cijenom – svojom glavom, da se sa pijetetom sjetimo svih naših slobodarskih predaka i onih koji počivaju ovdje ali i mnogih bez groba i mramora širom nekadašnje domovine.

–Cijena života je najveća vrijednost od svih vrijednosti, ali trinajstojulski borci nijesu žalili svoje živote kada je u pitanju domovina i njena sloboda- naveo je on.

image

Polaganje cvijeća u Košćelama

-SUBNOR

Radojević je naveo da je pravi biser našeg ustanka pobjeda na Košćelama u razbuktaloj ustaničkoj vatri, 15. jula 1941. godine, gdje su gerilski odredi iz Gornjeg Ceklina i Ljubotinja do nogu potukli motorizovani bataljon italijanske divizije Mesina.

–Gerilci su bili naoružani puškama i samo jednim mitraljezom, sa malom količinom bombi i municije. U žestokom okršaju koji je trajao oko 8 časova, italijanskim dobro naoružanim jedinicama ustanici su nanijeli teške gubitke. Uništen je gotovo čitav bataljon od oko 800 vojnika. Bilans ove značajne bitke bio je preko 70 mrtvih neprijateljskih vojnika i oko 700 zarobljenih, od kojih je 110 bilo teško ranjenih, dok je sa lakše zadobijenim ranama bilo oko 300 Italijana. Na strani partizanskih gerilaca, kojih je ukupno bilo oko 110, računajući u tu cifru i one koji su samoinicijativno priskočili u pomoć u toku same borbe i jedan broj seljaka koji su donosili municiju, nije na sreću bilo žrtava, izuzev što je jedan gerilac lakše ranjen, što zvuči upravo nevjerovatno. Bila je to jedna od najslavnijih bitaka ne samo u julskom ustanku crnogorskog naroda, nego i uopšte jedna od najslavnijih borbi oslobodilačkog rata naroda i narodnosti Jugoslavije u periodu1941-1945 godine - kazao je Radojević.

Obilježena godišnjica bitke na Košćelama: 83 godine od čuvene bitke

Delegacije su položile vijenac na Spomenik palim borcima u Ljubotinju, na kojem su uklesana imena 281 poginula borca sa Ljubotinja i sedam narodnih heroja. Potpredsjednik SOBNOR-a Ljubenko Borović, zahvalio se domaćinu skupa Veselinu Rudoviću na srdačnom dočeku i zaželio puno uspjeha u budućem radu organozaciji koja čuva časne ideje i tekovina rata i revolucije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 01:59