Посјечена стабла на простору општине Плав / -Д.Ј.
15/08/2021 u 06:20 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дрвопрерађивачи из Плава траже поништење тендера о додјели концесија

Учешћем великог броја дрвопрерађивача дошло би до знатног раста цијене концесионе накнаде, а спремни смо да платимо већу цијену и до 50 одсто у односу на привилеговане кориснике шума, поручују плавски дрвопрерађивачи

 Дрвопрерађивачи са подручја Плава упутили су допис потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу и посланику ДФ-а Милану Кнежевићу у којем траже да се поништи јавни позив који је Управа за шуме расписала ради додјеле дрвећа у дубећем стању у државним шумама.

– Обраћамо вам се због недавно објављеног јавног позива Управе за шуме за додјелу дрвета у дубућем стању, који је мимо свих очекивања и законских прописа дискриминаторски према свим дрвопрерађивачима у Црној Гори који раније нијесу остваривали право на коришћење шума услед незаконитих радњи Управе за шуме и таквих претходних јавних позива. Наиме, и ове године је Управа за шуме расписала јавни позив који је ископиран до слова са јавним позивом који је раније утврдио бивши министра Петар Ивановић, а којим се унапријед одбацују све поднесене пријаве црногорских дрвопрерађивача који протеклих десет година нијесу могли да користе државне шуме – наводи се у допису који су плавски дрвопрерађивачи упутили Абазовићу и Кнежевићу.

Дрвопрерада са 500 сведена на осам радника

Дрвопрерађивачи истичу да су, за разлику од данашњих дана, бројне породице са подручја Плава живјеле захваљујући рационалном коришћењу државних шума.

– Данас на подручју Плава има свега осам запослених у области дрвопрераде, иако се зна да је некад овдје радило 500 радника у сектору шумарства. То указује да је концесиона политика фаворизовала људе са стране који су имали моћ да раде шта хоће са државним шумама. За сво то вријеме наши дрвопрерађивачи су склањани по страни. Жалосно је да државни органи нијесу жељели да чују наш глас док смо доказивали да се у нашим шумама прибјегавало криминалним радњама – навели су плавски дрвопрерађивачи.

Истакли су да је крајње неприхватљиво да се као главни критеријум за додјелу концесија узима број радника који су имали заинтересовани привредни субјекти у претходној години.

– Конкретно у јавном позиву је императивно и одлучујући број радника из прошле године, што значи да је овај јавни позиов расписан за раније кориснике, потврђено привелеговане од претходне власти, који су на разне недозвољене начине користили шуме на начин девастације и плаћали концесионе накнаде испод сваке цијене. Разлог оваквог односа Управе за шуме је веза и обострана корист са привилегованим привредницима, али не по државни буџет – навели су дрвопрерађивачи и затражили расписивање новог тендера, уз тврдњу да су спремни да плате знатно већу цијену концесија од оне коју нуде досадашњи концесионари.

– Указујемо да би учешћем великог броја дрвопрерађивача дошло и до знатног раста цијене концесионе накнаде, јер смо у свим досадашњим дописима и разговорима са надлежним указали да смо спремни да платимо већу цијену и до 50 одсто у односу на привилеговане кориснике шума. Молимо вас да, у складу са законским прописима и Уставом, поништите овакав јавни позив због његовог дискриминаторског и монополистичког дејства, те да распишете нови који ће укључивати искључиво тржишне услове – закључили су плавски дрвопрерађивачи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:34