/ - ФОТО: УРА
20/12/2021 u 14:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: УРА неће подржати нереалне амандмане који имају за циљ једино политичку промоцију

Казао је да jе Црна Гора обезбиjедила финансиjску стабилност, омогућила добро пуњење буджета током љетње туристичке сезоне

УРА неће дати подршку нити jедном амандману коме jе за циљ политичка промоциjа, а коjи ниjесу подржани од Владе Црне Горе.

- УРА позива све парламентарне странке да схвате важност усваjања буџета и одговорно приступе његовом доношењу како би осигурали економску стабилност и у 2022 години. Свjедоци смо ових дана наjава на стотине амандмана коjима се жели обесмислити усваjање буџета за 2022. годину, као и наjављени програм реформи“ Европа сад“ коjи jе сам по себи изазован - саопштио jе данас потпредсjедник Грађанског покрета УРА Горан Ђуровић.

Према његовим риjечима, поjедине наjаве амандмана више говоре о неозбиљности предлагача, него о самим амандманима.

- Буџет државе Црне Горе мора бити заснован на реалним показатељима, а не на нереалним жељама поjединаца. Наjављени програм „Европа сад“, конципиран од стране тимова министара Спаjића и Милатовића, иза коjег стоjе они персонално, као и сам премиjер, по први пут би требало да уведе озбиљне реформе у црногорску економиjу, а као такав jе подржан од социjалног савjета. Спровођење таквог плана захтиjева филингранско планирање бужета за 2022. годину, гдjе ће се добро дефинисати како приходна, тако и расходна страна - казао је Ђуровић.

Он напомиње да jе разумљиво да у друштву постоjе броjне рањиве категориjе коjима треба повећати примања.

- Jасно jе да jе у држави потребно направити на десетине путева и jавних установа, али све се то мора базирати на реалним основама коjе ће гарантовати одрживост система. Због свега тога УРА апелуjе на све парламентарне странке да своjе амандмане базираjу на одрживим проjекциjама. Сви мораjу бити свjесни чињенице да сваки буджет, па и државни, има своjе лимите и ограничења у коjима се морамо кретати. Све мимо тога представља ризик jер може смањити кредитни реjтинг државе, и потенциjално нас довести у неповољан положаj. Не смиjемо више ризиковати нагли скок задужености зарад jефтиних политичких поена. Овога мораjу да буду свjесни и министри Спаjић и Милатовић, као и циjела Влада Црне Горе како не би подлегли популистичким предлозима коjи се могу циjелоj држави обити о главу - наводи потпредсједник Грађанског покрета УРА.

Казао је да jе Црна Гора обезбиjедила финансиjску стабилност, омогућила добро пуњење буджета током љетње туристичке сезоне, смањила jавни дуг и наjавила повећање плата и смањење пореза и доприноса за послодавце у наредноj години.

- Усваjањем свих нереалних амандмана све то би било срушено у jедном потезу, а наjвећи губитници били би сами грађани коjи би остали без очекиваних примања. За нас су будућност и одрживост jавних финансиjа важниjи од било каквих политичких поена -  закључио jе Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 16:36