Sa jednog od protesta / K.M.
06/06/2023 u 09:23 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolaps u DZ Herceg Novi: Ljekari sa najviše pacijenata izmješteni u ambulante Bijela i Igalo

Pacijente niko nije pitao da li su za ovakvu novu organizaciju posla, kao onda kada su mogli da biraju i izabrali svoje doktore, saopštavaju zaposleni u ovoj ustanovi

Nova  reorganizacija u Domu zdravlja u Herceg Novom, koja je stupila na snagu juče i podrazumijeva da se četvoro specijalista, trajno izmjesti iz matične zgrade u ambulante u Bijeloj i Igalu, izazvala je burno negodovanje javnosti, ali i zaposlenih u ovoj ustanovi, koji su ranije u više navrata, obustavljali rad da bi ukazali na mobing kojem su izloženi od strane direktora Alekse Đekića i medicinskog direktora dr Biljane Dapčević.  Od juče, dr Sanja Topić i dr Nemanja Rajković, rade u ambulanti u Igalu, dok su dr Zinaida Miljković, dr Goran Komar,premješteni u ambulatnu u Bijeloj gdje skupa rade sa dr Ilijana Danilović i dr Gorčin Čvorović. Iz Doma zdravlja su pojasnili oko 6.000 pacijenata, mogu da se preregistruju  kod drugog izabranog ljekara, ako ne mogu da putuju ka Bijeloj i Igalu.

Smatraju da su i ove promjene, kao i sva nova zaposlenja u interesu pacijenata i bolje zdravstvene zaštite. 

No budući da je riječ o ljekarima koji ujedno imaju i najveći broj pacijenata,telefon našeg  dopisništva se  juče usijao od poziva nezadovoljnih građana. Reagovali su i zaposleni, koji su medijima uputili saopštenje za javnost.

- Kada govorimo o broju pacijenata koji prelazi 6000 kada su u pitanju pomenuti ljekari, uglavnom je riječ  starijim pacijentima, koji su već izabrali i često odlaze kod svojih ljekara koji dobro poznaju njihovo zdravstveno stanje. Sada će morati da ih mijenjaju, ili da često putuju do Bijele ili Igala, što je posebno teško tokom sve većih saobraćajnih gužvi i ljetnjih vrućina. To dodatno ugrožava njihovo zdravlje.

Oštro protestvovali i ljekari: Zdravlje građana ugroženo

- Mi, ljekari Službe opšte medicine JZU Dom zdravlja Herceg Novi izjavljujemo oštar protest povodom prerazmještanja četiri izabrana tima u područne ambulante. I pored zakonske zasnovanosti ovakve odluke menađžmenta  nalazimo da ona temeljno ugrožava hiljade građana među kojima je pretežno broj starih lica - najupućenijih na česte posjete lekarima. Ovom odlukom ukida se pravo građana na izbor ljekara (izabranog tima) na kome počiva reforma zdravstvenog sistema jer se ljekari čine praktično nedostupnim. Veliki dio pacijenata će biti prisiljen na preregistracije.

Osim toga, ukidaju se dobre prakse u zdravstvu i respekt za ljekare koji skupa imaju skoro 90 godina staža. O brizi o pacijentima, i to starima, da i ne govorimo.

Kao iskusni i nekorumpirani ljekari mi u ovim koracima vidimo prevashodno ugrožavanje pacijenata i proizvođenje meteža, navode u saopštenju dr Goran Komar,dr Zinaida Miljković, dr Danka Krivokapić,dr Sanja Topić, dr Tanja Zgradić i dr Sanja Čeprnjić. Ističu da su kao  ljekari sa ozbiljnim stažom  zainteresovani za doprinos strateškim ciljevima zdravstvenog sistema: radu na detekciji ranog maligniteta i hroničnih nezaraznih bolesti na čijem su vrhu kardiovaskularna oboljenja, te da je uslov za ispunjenje takvog cilja je zadovoljan zdravstveni radnik.

Pacijente niko nije pitao da li su za ovakvu novu organizaciju posla, kao onda kada su mogli da biraju i izabrali svoje doktore, saopštavaju zaposleni u ovoj ustanovi.

Podsjećaju da su više puta protestovali  zbog kako ističu loših, nestručnih i nezakonitih postupaka menadžmenta, koje je utvrdila i inspekcija rada.

Ističu da je juče sistem praktično "kolabirao", jer su premještanjem četvoro ljekara u područne ambulante,  pacijenti su ostali bez dosadašnje zdravstvene podrške.

image

DZ Herceg Novi

K.M.

Riječu osoblja potvrdili su brojni pozivi nezadovoljnih građana, koji su najčešće glasili da nije imao ko da im da uput, niti pregleda, već su po uput morali da putuju do Bijele i čekaju za njega satima. Eklatantan primjer, kako navode u saopštenju zaposleni u Domu zdravlja, bio je pacijent koji je došao zarad skidanja konaca i koji  nije bio dobrog opšteg zdravstvenog stanja, a koji je upućent u ambulantu u Bijelu po uput, kako bi mogao da se vrati u Dom zdravlja i čeka hirurga.

Zaposleni ukazuju i na nalaz inspektorke rada koja je još u maju  utvrdila brojne nepravilnosti, a koje jos uvjek nisu sanirane. Ističu i to da novozaposleni ostaju na poslu, a stari radnici se otpustaju.

- Na primjer  utvrđena  je nepravilnost kod zaposlenja fizioterapeuta, a nakon toga je otpuštena  fizioteraputkinja sa srednjom školom sa ugovorom na neodradjeno, čime se oslobađa mjesto za neregularno primljenog fizioterapeuta. U saznanju smo da je otpuštena blagajnica, te da je  nakon dan ponovo vraćena na posao. Zaposlenima se i dalje prijetu upozorenjima otkazom. Upozorenje o otkazu dobila je medicinska sestra Tamara Đučić, koja je javno iznijela svoje misljenje pred medijima, a direktora kao i menadžment prijavila centru bezbjednosti Herceg Novi. Zaposlenima se prijeti ko sledeći otvori bolovanje, dobiće otkaz. Prvi zaposleni koji je dobio otkaz je radnik obezbjeđenja Đuro Nikočević,  jer nije htio da glasa za SNP, a kao razlog otkaza mu je naveseno, da ne postoji potreba za daljim angažmanom,nakon čega je zaposleno još troje radnika obezbjeđenja, navodi u saopštenju dio zaposlenih u Domu zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:22