Из ЕПЦГ не одговарају какви су радови у питању / -ЦЗИП
30/06/2021 u 06:30 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Електропривреда прекопава Вртац, уништава станиште птица

Из ЕПЦГ јуче нијесмо добили одговор на питања какви се радови изводе у Вртачком пољу и по ком пројекту. Ископи и насипање дијела спорног простора почели су прије неколико мјесеци

Пет невладиних организација упутило је иницијативу еколошкој инспекцији за инспекцијски надзор у рејону Никшићког поља гдје се по налогу Електропривреде Црне Горе изводе одређени грађевински радови. НВО су затражиле и од Агенције за заштиту природе и животне средине да понуди рјешење за санацију и ревитализацију простора јер, како наводе у саопштењу, очување природе није баријера инвестицијама већ путоказ паметног развоја, мудрог управљања ресурсима. У Никшићком пољу, на локацији Вртца, већ мјесецима се врше ископи код канала којим се проводи ријека Зета, а НВО тврде да се на тај начин девастирају мочварне ливаде и угрожавају птице и биљне врсте.

-Изненађени смо и шокирани обимом радова у дијелу поља Вртац гдје се врши ископавање земље, депоновање и засипање ливада, насипање путева и фрагментација станишта о чему сведочи и фото-видео материјал. Највише од свега забрињава чињеница да, како су нам саопштили из ЕПЦГ која је наручилац посла, процјена утицаја на животну средину није рађена. Ако Агенција за животну средину сматра да за овакав пројекат не треба урадити процјену ризика по екосистем и здравље човјека онда Агенција штити профитерске а не грађанске интересе, наводе у саопштењу Центар за заштиту и проучавање птица, Организација КОД, "Жупа у срцу", Друштво младих еколога Никшић и Црногорско друштво еколога.

Угрожене и биљне врсте са "црвене листе"

НВО истичу да у Никшићком пољу постоје и угрожене биљне врсте са тзв. "црвене листе" попут далматинског звонцета и ливадског процјепка.

-Комбинација плавних ливада, пашњака, остатака природних јечних токова, неинтензивне пољопривреде, допринијели су шароликости и бројности ових и других врста. Међутим, пројекти као што је ревитализација канала Опачица и Моштаница, превођење ријеке Зета у Крупац, пројекти су с великим утицајем који је видљив и трајан, упозоравају еколошке НВО.

 

Истичу да је Никшићко поље и раније препознато као подручје од значаја за птице - потенцијало ИБА подручје, а новија истраживања су потврдила да се послије Улцињске солане и Скадарског језера ради о најбитнијем подручју за миграцију и зимовање птица водених станишта, не искључујући његову важност за гњездарице.

-Такође је препознато као будуће "Натура 2000" подручје. Изворни облик Никшићког поља задржан је мањим сегментима, с обзиром на то да је дало данак урбанизацији, индустриализацији, хидроенергији и другим видовима експлоатације природе, као и небризи. Са становишта орнитофауне, али и других група животиња, крашка поља представљају оазу у пустињи, чија улога је немјерљива а самим тиме и потреба за очувањем, наведено је у саопштењу.

Врсте са Анекса 1 Птичије директиве, које требају посебну бригу с обзиром на угроженост и које испуњавају критеријуме који дефинишу Никшићко поље као будуће "Натура 2000" подручје су главоч, ждрал, вивак, златни вивак, спрудник убојица, сиви сврачак, косац и друге.

Из ЕПЦГ јуче нијесмо добили одговор на питања какви се радови изводе у Вртачком пољу и по ком пројекту. Ископи и насипање дијела спорног простора почели су прије неколико мјесеци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:55